Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

ALERGIJA NA HRANU KOD PASA I MAČAKA

08/12/2020
od strane Vera Furtula
 ALERGIJA NA HRANU KOD PASA I MAČAKA

 Alergija na hranu kod pasa i mačaka je jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojim se vlasnici susreću. Ali hajde prvo da razjasnimo šta je to alergija uopšte.

ŠTA JE ALERGIJA KOD PASA I MAČAKA?

Alergija ili alergijska reakcija je preosetljivost imunog sistema na neki alergen. Alergeni kod pasa i mačaka mogu biti polen, prašina, ubod insekta i hrana kao jedan od najčešćih uzročnika alergija kod naših ljubimaca. To je jedan složen proces u kome alergen dovodi do reakcije organizma, kada imunitet ume da bude štetan po sopstveni organizam.

NAJČEŠĆI ALERGENI U HRANI KOD PASA I MAČAKA

Prema nedavnom istraživanju najčešći alergeni u hrani koji kod pasa dovode do reakcije su govedina, piletina, pšenica, jagnjetina kao i mlečni proizvodi. Manje česti alergeni su soja, kukuruz, jaja, svinjetina, riba i pirinač.

Kod mačaka najčešći alergeni su govedina, riba i piletina, dok manje česti su pšenica, kukuruz, mlečni proizvodi i jagnjetina ( izvor MSD Manual – Veterinary manual). Treba imati u vidu da više od jednog alergena može biti uzročnik alergije na hranu kod pasa i mačaka. Pored proteina životinjskog porekla alergiju mogu izazvati i aditivi, dodaci u hrani kao i žitarice.

U KOM UZRASTU SE ALERGIJA NA HRANU NAJČEŠĆE JAVLJA KOD KUĆNIH LJUBIMACA?

Alergija na hranu kod kućnih ljubimaca najčešće se javlja u uzrastu od 1-4 godine, mada kod pasa varira od 6 meseci starosti pa do 13. godine, dok kod mačaka je taj interval od 4. meseca pa do 15. godine života.

RASNA PREDISPOZICIJA NA ALERGIJU NA HRANU KOD PASA I MAČAKA

Alergijski, najosetljiviji su beli psi tipa bišon, maltezer, zapadnoškotski beli terijer (vesti), zatim i francuski buldozi, nemački ovčari, labrador retriveri itd. Kod mačaka još nije utvrđena rasna predispozicija.

KOJI SU SIMTOMI ALERGIJA KOD PASA I MAČAKA?

Najčešći simptomi alergije na hranu kod pas i mačaka su kožne prirode i problemi u varenju. Kožni problemi su intezivan svrab, grickanje šapica, češanje uha, zapaljenje uha, svrab u predelu stomaka, dok kod mačaka može da se primeti i overgrooming tj. kad mačke intezivnim lizanjem ogole dlaku do kože i dovedu do povreda.

Što se tiče digestivnih smetnji u slučaju alergije na hranu kod kučnih ljubimaca, najčešća je pojava mekane stolice, ali takođe može doći i do pojave dijareje, povraćanja kao i česte defekacije (više od 3 stolice dnevno).

Uvek treba prvo pregledati ljubimca i isključiti prisustvo buva, šugu kao i neke druge spoljašnje parazite, kao i alergiju na polen, prašinu itd. Kod mačaka treba proveriti i hormone.

KAKO SE REŠAVA ALERGIJA NA HRANU KOD PASA I MAČAKA?

Primena tableta antihistaminika ili kortizona, naravno uvek po preporuci vašeg veterinara, nije dugoročno rešenje. To svakako pomaže i smiruje svrab koji trpi vaš ljubimac, ali kortizoni ako se duže primenjuju mogu biti štetni, a antihistaminici za pse i mačke su prilično skupi. Najbolje rešenje je korigovanje ishrane. Primena hrane za pse, kao i hrane za mačke bez žitarica, isključivanje iz ishrane mesa na koje se sumnja da izaziva alergiju su jedni od koraka koji se mogu preduzeti. Naša preporuka su svakako veterinarske dijete tj. medicinske hrane takozvane HYPOALERGENIC ili ULTRAHYPO hrane, zavisno od proizvođača, koje sadrže hidrolizovane proteine biljnog ili životinjskog porekla, koji su toliko mali da ih organizam ne prepoznaje i ne mogu da izazovu reakciju. 

TROVET HYPOALLERGENIC ZA MACE - ĆURETINA 200g  1od18 TROVET HYPOALLERGENIC KONJETINA 400g AHYPO 2kg5od18 VET LIFE ULTRAHYPO 2kgVET LIFE ULTRAHYPO 2kg VET LIFE ULTRAHYPO 2kg 

HILLS HYPOALLERGENIC Z/D MINI ADULT 1.5kg ROYAL CANIN HYPOALLERGENIC SMALL DOG 1kg VET LIFE  DOG HYPOALLERGENIC 2kg RIBA I KROMPIRVET LIFE  DOG HYPOALLERGENIC 2kg RIBA I KROMPIR VET LIFE DOG HYPOALLERGENIC 2kg RIBA I KROMPIR

Ove hrane za pse i hrane za mačke sadrže i neke određene amino kiseline i vitamin E i kompleks vitamina B koji doprinose elasticitetu kože, sužavanju pora i smanjuju gubitak vode preko kože. Osim prethodno navedenih elemenata u hrani se mogu naći i vlakna koja u slučaju digestivne forme mogu da regulišu stolicu. Nije loše u ishranu vašeg ljubimca dodati i probiotike, jer i oni doprinose boljoj iskoristivosti hrane. Ono što morate imati na umu je da se rezultati neće pojaviti odmah. Prvi rezultati se, nakon primene terapije ishranom, mogu uočiti nakon dve nedelje, a poboljšanje simptoma za 4-8 nedelja.

Ukoliko kod vašeg kućnog ljubimca primetite neke od gore navedenih simptoma nemojte na svoju ruku bilo šta raditi. Psa ili mačku uvek prvo odvedite kod vašeg veterinara na pregled.

Ako imate bilo kakvo dodatno pitanje slobodno nam pišite ili nas posetite. Tim HAPPY DOG CLUB-a je uvek tu za vas.

Izvori https://www.cliniciansbrief.co...

          https://www.msdvetmanual.com/i...