Dostave u Beogradu su besplatne za porudzbine preko 3000 din. 

Logo Happy Dog Club

KAKO DA IZABERETE ODGOVARAJUĆU ČINIJU ZA SVOG LJUBIMCA

12/11/2020
od strane Jelena Milosavljević
KAKO DA IZABERETE ODGOVARAJUĆU ČINIJU ZA SVOG LJUBIMCA

Verovatno ćete pomisliti da i nije neka nauka izabrati pravu činiju za vašeg ljubimca. Međutim danas postoji zaista veliki izbor činija i vlasnici često više nisu sigurni koja je odgovarajuća za njihovog psa ili mačku.

Činije možemo podeliti na osnovu materijala od kog su napravljene i na osnovu njihove funkcije.

PODELA NA OSNOVU MATERIJALA

Plastične činije- Mogu se naći u raznim veličinama, bojama, oblicima, sa gumom ili bez. Plastične činije se lako održavaju, možete ih prati u mašini za pranje sudova, ne mogu da se razbiju i zahvaljujući različitim dezenima, možete ih lako uklopiti u enterijer vašeg doma. Mana plastičnih činija je što se teško odstranjuju mirisi hrane, naročito vlažne.


Keramičke činije- Kao i plastične činije, ima ih raznim dezenima, bojama, oblicima i veličinama. Lako se čiste zahvaljujući zaštitnom sloju kojim su obložene. Ove činije lako pucaju i lomljive su, tako da ukoliko imate nemirnog psa ili mačku, možda je bolje da razmislite o činiji od nekog drugog materijala.


Činije od nerđajućeg čelika- Ove činije su najdugotrajnije i najbezbednije za vaše ljubimce. Postoje u različitim veličinama, mogu imati gumu, ali za razliku od plastičnih i keramičkih činija, retko se mogu naći u različitim dezenima i oblicima. Ove činije se lako održavaju i mogu se prati u mašini za pranje sudova. Ukoliko se odlučite za činiju od nerđajućeg čelika, nećete pogrešiti.


Činije za putovanja- Ukoliko volite duže šetnje, često putujete sa svojim ljubimcem, ove činije će vam svakako koristiti. U njima možete poneti hranu i vodu, a kada su prazne mogu se sklopiti tako da ne zauzimaju mnogo mesta u vašoj torbi. Uglavnom su od poliestera ili nekog drugog sličnog materijala i imaju svoj poklopac.
Ovde spadaju i silikonske činije koje su manje, pogodne za manje količine hrane ili vode, sklopive su i mogu se zakačiti za povodac. Mogu se pronaći u različitim bojama i lake su za održavanje.


PODELA ČINIJA NA OSNOVU FUNKCIJE

Veličina činije- Prva stvar na koju ćete obratiti pažnju pri kupovini činije jeste veličina. Tako za manje pse i mačke ćete izabrati manje činije, a za veće pse ćete kupiti i veće činije. Ukoliko imate štene velike rase, možda je bolje da odmah uzmete veće činije, jer oni brzo rastu i ubrzo ćete morati da menjate stare činije za veće.

Činije sa gumom- Ove činije su neklizajuće i ne mogu da se prevrnu, preporučljive su za pse i mačke koji nemirno jedu.


Činije sa postoljem- Ove činije se preporučuju za velike pse, zbog digestivnih smetnji koje mogu da se jave i lakšeg gutanja hrane ili vode. Postolje se može naći u kompletu sa činijama ili bez, a visina postolja naravno zavisi od veličine vašeg ljubimca.


Činije za halapljive pse- Ako imate psa koji brzo jede i guta hranu, onda vam preporučujemo ove činije. Gutanje hrane može dovesti do problema u varenju, stvaranja gasova pa čak i povraćanja. Činije za halapljive pse su specijalno dizajnirane, sa pregradama na dnu, tako da pas jede sporije i uzima manje zalogaje hrane. Najčešće su od plastike.


Automatske hranilice i pojilice- Uglavnom su od plastike i sadrže rezervoar u koji se sipa voda ili hrana. Dizajnirane su tako da činija vašeg ljubimca bude puna sve dok ima vode ili hrane u rezervoaru. Najpogodnije su za vodu dok za hranu su bolje programske hranilice na kojima tačno možete da podesite vreme u koje će vaš ljubimac da jede, jer u suprotnom može doći do prejedanja.


Činije u koje ne mogu da uđu mravi- Specijalno dizajnirane činije od nerđajućeg čelika, lako se čiste i odignute od podloge tako da mravi ne mogu da uđu u njih. Odlično rešenje za mačke i pse koji borave u dvorištu.


Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u odabiru idealne činije za vašeg ljubimca, a ako imate još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno nam se obratite.