Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

KAKO DA IZABERETE ODGOVARAJUĆU ČINIJU ZA SVOG LJUBIMCA

12/11/2020
od strane Vera Furtula
KAKO DA IZABERETE ODGOVARAJUĆU ČINIJU ZA SVOG LJUBIMCA

Verovatno ćete pomisliti da i nije neka nauka izabrati pravu činiju za vašeg ljubimca. Međutim danas postoji zaista veliki izbor činija i vlasnici često više nisu sigurni koja je odgovarajuća za njihovog psa ili mačku.

Činije možemo podeliti na osnovu materijala od kog su napravljene i na osnovu njihove funkcije.

PODELA NA OSNOVU MATERIJALA

Plastične činije- Mogu se naći u raznim veličinama, bojama, oblicima, sa gumom ili bez. Plastične činije se lako održavaju, možete ih prati u mašini za pranje sudova, ne mogu da se razbiju i zahvaljujući različitim dezenima, možete ih lako uklopiti u enterijer vašeg doma. Mana plastičnih činija je što se teško odstranjuju mirisi hrane, naročito vlažne.


Keramičke činije- Kao i plastične činije, ima ih raznim dezenima, bojama, oblicima i veličinama. Lako se čiste zahvaljujući zaštitnom sloju kojim su obložene. Ove činije lako pucaju i lomljive su, tako da ukoliko imate nemirnog psa ili mačku, možda je bolje da razmislite o činiji od nekog drugog materijala.


Činije od nerđajućeg čelika- Ove činije su najdugotrajnije i najbezbednije za vaše ljubimce. Postoje u različitim veličinama, mogu imati gumu, ali za razliku od plastičnih i keramičkih činija, retko se mogu naći u različitim dezenima i oblicima. Ove činije se lako održavaju i mogu se prati u mašini za pranje sudova. Ukoliko se odlučite za činiju od nerđajućeg čelika, nećete pogrešiti.


Činije za putovanja- Ukoliko volite duže šetnje, često putujete sa svojim ljubimcem, ove činije će vam svakako koristiti. U njima možete poneti hranu i vodu, a kada su prazne mogu se sklopiti tako da ne zauzimaju mnogo mesta u vašoj torbi. Uglavnom su od poliestera ili nekog drugog sličnog materijala i imaju svoj poklopac.
Ovde spadaju i silikonske činije koje su manje, pogodne za manje količine hrane ili vode, sklopive su i mogu se zakačiti za povodac. Mogu se pronaći u različitim bojama i lake su za održavanje.


PODELA ČINIJA NA OSNOVU FUNKCIJE

Veličina činije- Prva stvar na koju ćete obratiti pažnju pri kupovini činije jeste veličina. Tako za manje pse i mačke ćete izabrati manje činije, a za veće pse ćete kupiti i veće činije. Ukoliko imate štene velike rase, možda je bolje da odmah uzmete veće činije, jer oni brzo rastu i ubrzo ćete morati da menjate stare činije za veće.

Činije sa gumom- Ove činije su neklizajuće i ne mogu da se prevrnu, preporučljive su za pse i mačke koji nemirno jedu.


Činije sa postoljem- Ove činije se preporučuju za velike pse, zbog digestivnih smetnji koje mogu da se jave i lakšeg gutanja hrane ili vode. Postolje se može naći u kompletu sa činijama ili bez, a visina postolja naravno zavisi od veličine vašeg ljubimca.


Činije za halapljive pse- Ako imate psa koji brzo jede i guta hranu, onda vam preporučujemo ove činije. Gutanje hrane može dovesti do problema u varenju, stvaranja gasova pa čak i povraćanja. Činije za halapljive pse su specijalno dizajnirane, sa pregradama na dnu, tako da pas jede sporije i uzima manje zalogaje hrane. Najčešće su od plastike.


Automatske hranilice i pojilice- Uglavnom su od plastike i sadrže rezervoar u koji se sipa voda ili hrana. Dizajnirane su tako da činija vašeg ljubimca bude puna sve dok ima vode ili hrane u rezervoaru. Najpogodnije su za vodu dok za hranu su bolje programske hranilice na kojima tačno možete da podesite vreme u koje će vaš ljubimac da jede, jer u suprotnom može doći do prejedanja.


Činije u koje ne mogu da uđu mravi- Specijalno dizajnirane činije od nerđajućeg čelika, lako se čiste i odignute od podloge tako da mravi ne mogu da uđu u njih. Odlično rešenje za mačke i pse koji borave u dvorištu.


Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u odabiru idealne činije za vašeg ljubimca, a ako imate još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno nam se obratite.