Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

KAKO SMANJITI STRES KOD LJUBIMACA ZA VREME NOVOGODIŠNJIH PRAZNIKA

26/12/2022
od strane Jelena Milosavljević
KAKO SMANJITI STRES KOD LJUBIMACA ZA VREME NOVOGODIŠNJIH PRAZNIKA

Novogodišnji praznici su za nas uvek puni radosti, vreme kada uživamo sa svojom porodicom i prijateljima, slavimo i slušamo glasnu muziku, posmatramo vatromet. Ali naši ljubimci taj period godine ne podnose baš dobro i dosta su izloženi stresu koji prilično negativno utiče na njihovo zdravlje. U ovom tekstu ćemo vam dati par saveta kako zaštiti ljubimce od buke i olakšati im ovaj period, da možete zajedno sa njima da uživate.

Zaštita ljubimaca od buke

Nađite siguran i bezbedan prostor u kući koji je po mogućstvu daleko od buke. Stavite im novu ćebad, igračke, žvakalice za pse i sve ono što im odvlači pažnju i održava mirnim. Za vreme pucanja petardi i vatrometa, Vaš pas treba da ostane u kući. Da biste smanjili stres kod ljubimaca preporučuje se da zatvorite zavese i prozore i pustite umirujuću muziku na odgovarajućoj jačini kako biste smanjili buku vatrometa i petardi i pomogli u smanjenju anksioznosti vašeg ljubimca. Nežna, opuštajuća muzika ima umirujući efekat na mačke. Najbolje je da isprobate na koju muziku vaša mačka reaguje opušteno (nezavisno od novogodišnjih praznika) i da je puštate češće tokom cele godine. krevet cupavi za pse i mace

Mačke moraju imati pristup što većem broju skrovišta. To znači da bi trebalo da otvorite vrata soba u koje vaša mačka inače ne bi imala pristup. Ovo može uključivati spavaću sobu, na primer, koja bi mogla da obezbedi mesto za skrivanje u otvorenom ormanu. Takođe možete da im ostavite krevetić, kućicu ili transporter dostupnim u svakom trenutku kad požele da se sakriju.

Izmorite ih vežbanjem!


Umoran ljubimac je više fokusiran na san i odmor, nego na ono što se dešava oko njega. Pre očekivanog stresnog događaja izvedite psa u dugu šetnju. Mace će celodnevna igra sa laserom, ali i drugim igračkama, isto malo umoriti i iscrpeti.

Nova igračka je sjajna za odvlačenje pažnje

Da li ste ikada primetili koliko vaš pas može da postane zaljubljen u novu igračku za žvakanje ili kost?

igracka za pseKako vaša mačka reaguje kada se pojavi nova vreća mačje trave ili klupko perja?

igracka za mace loptice

 Vlasnici mačaka treba da održavaju svoje životinje u dobrom raspoloženju, a nova igračka je savršena za to. Pronađite igračku koja će postati savršena noćna distrakcija i nova omiljena igračka u narednim nedeljama. Vaš ljubimac će biti toliko ometen svojom novom igračkom tako da druge smetnje poput vatrometa, petardi i drugih glasnih zvukova neće ni primetiti.

Rano navikavanje

Ako imate štene ili mladog psa, važno je da ih postepeno socijalizujete različitim stimulansima i situacijama, uključujući glasne zvukove. Puštajte im glasnu muziku, zvuk vatrometa kako bi se od malena navikli. To im kao odraslom psu olakšava da se nose sa glasnim zvukovima i neobičnim situacijama, npr. petarde, vatromet, doček Nove godine.Božić itd. Plejlista zvukova vatrometa je dobar način da naviknete psa na glasne zvukove. Zvukovi se puštaju tiho za početak, a zatim sve glasnije tokom vremena, u skladu sa osetljivošću vašeg psa. Primena ovih metoda treba da počne nekoliko nedelja, pa čak i meseci pre novogodišnjih praznika.

Stres kod ljubimaca za Novu Godinu

Ako je vaš pas ili mačka pod stresom uprkos svim merama predostrožnosti, važno je da nađe bezbedno mesto gde će se povući, kao što je ispod kreveta, iza sofe ili gde god se oseća najbezbednije. Ako je vaš pas ili mačka uznemirena, važno je da ne ostanu sami i da ste tu da ih utešite ako je potrebno. Na kraju dana, vašeg ljubimca najviše smirujete vi. Kada su pod stresom, budite tu da ih mazite, četkate i umirite kako im odgovara. Šta god da čini vašeg ljubimca srećnim i opuštenim, uradite to. Dajte sve od sebe da ostanete mirni i dajte im do znanja da će sve biti u redu. Ako ste mirni, oni će ostati mirni.

Nekada, kod mačaka preterana emocionalna pažnja možda neće biti od pomoći, čak i ako je dobronamerna. Ako Vaša mačka ne želi da je mazite kako biste je smirili, trebalo bi da prihvatite to. Nekad čak i konverzacija sa mačkom takođe može biti kontraproduktivna. I imajte na umu da u stanju stresa vaš ljubimac može uradi nešto što nije poželjno, npr. izvrši nuždu negde gde ne sme, ali nemojte ga nikako u tom trenutku kažnjavati ili vikati na njega.

Lekovi za smirenje na prirodnoj bazi

valeriana kapi za pse i macke kapsule za smirenje kod pasa i macaka sprej za smirenje kod pasa i macaka

Danas postoji veliki izbor lekova na tržištu koji mogu pomoći vašem psu ili mački, međutim najbolje je da prvo potražite savet veterinara pre nego što kupite i primenite bilo koji tretman. Neki počinju da se daju par dana pre očekivanog stresa dok neki deluju odmah nakon prve doze. Ono što treba da znate je da će neke ljubimce, odeđeni lek, smiriti, dok drugi neće odreagovati. Poenta je samo pronaći pravi lek za smirenje, s’obzirom da svaki ima drugačiji sastav. Naravno bez brige, svaki je bezbedan i ne može nauditi Vašem ljubimcu.

Zaštita ljubimaca od buke, glodari i ptice

Morski prasići, zečevi i dr. glodari su veoma podložni stresu. To znači da je još važnije držati životinje u veoma tihoj prostoriji tokom vatrometa. Izolaciju od buke treba obezbediti ćebadima postavljenim preko kaveza. Zatvaranje zavesa će ih takođe zaštititi od zastrašujućih bljeskova. Stavite im dodatni sloj posteljine kako bi se lakše sakrili od bilo kakvih smetnji. Napunite im kavez nekim novim zanimacijama i igračkama.

Saveti za ptice

Mere predostrožnosti: Prasak i bljeskovi svetlosti izazivaju paniku kod ptica. Njihov instinkt letenja će ih naterati da mahnito lepršaju u kavezu, što ih dovodi u opasnost od ozbiljnih povreda. Najopuštajuće okruženje za naše pernate prijatelje je mirna soba sa zatvorenim zavesama, roletnama ili kapcima. Što su prozori bolje pokriveni, manje će ptice biti uznemirene bljescima vatrometa, petardama i drugim glasnim zvukovima. Nežna muzika će takođe pomoći da ih smiri.

Želimo vam srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike i da vaši kućni ljubimci dočekaju Novu godinu bez stresa - a i vi!
Za bilo koje konsultacije, tu smo za vas.

Pitanja i komentari

kupite balone i naduvajte ih. pustite psa da se igra sa njima i da pucaju.
u početku će se zbuniti šta je to pucalo ali vremenom će to biti zabava. posebno 15 dana pred praznike. možete otići u drugu sobu i pucati balone i kada pas dođe, znaće šta je to. kada počnu petarde misliće da su to baloni koji su napolju. ja to koristim kod trećeg psa i uvek je delotvorno. kada počnu petarde samo digne glavu, oslušne i nastavi da se igra ili drema.
Postavite pitanje / ostavite komentar