Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

ŠTA TREBA DA ZNATE PRILIKOM DOLASKA ŠTENETA U VAŠ DOM

25/10/2020
od strane Jelena Milosavljević
 ŠTA TREBA DA ZNATE PRILIKOM DOLASKA ŠTENETA U VAŠ DOM

Ukoliko se odlučite da uzmete štene, mi ćemo vam pomoći i dati vam smernice šta vam je sve neophodno za njegovo bezbrižno odrastanje.

ZDRAV I VESEO PAS ZA VAS


Prvo i osnovno je zdravstveno stanje šteneta, informacije o starosti, vakcinaciji i čišćenju od crevnih parazita. Ove informacije o štenetu ćete svakako dobiti od prethodnog vlasnika, ili ukoliko je usvojeno, vaš veterinar će vam objasniti sve,  korak po korak, i naravno utvrditi u kakvom je stanju štene. Ako štene ima buve ili krpelje, postoje razni preparati u vidu sprejeva, ampule ili tableta koji se koriste u te svrhe, u zavisnosti od starosti šteneta. Za čišćenje od crevnih parazita koriste se tablete ili paste, a veterinar će vam preporučiti šta je u tom periodu najbolje za vaše štene.

NexGard SPECTRA za pse 2-3,5KG ADVANTIX spot on za pse do 4kg  FRONTLINE COMBO DOG 2-10KG

ISHRANA VAŠEG ŠTENETA

Ishrana šteneta je takođe veoma važan faktor u njegovom odrastanju. U početku treba nastaviti sa hranom tj. granulama koje je ranije jelo, a ako želite da mu promenite granule, taj prelaz mora da bude postepen i da traje 7-10 dana. Postepen prelaz ćete postići mešanjem hrane koju već jede i hrane koju želite da mu uvedete. Ukoliko se naglo pređe sa jednog proizvođača hrane na drugog, može se desiti da štene dobije proliv i zato je preporuka da to bude postepeno, kako kod štenaca tako i kod odraslih pasa. Štene od starta treba da se navikava na granule, jer je to jedina izbalansirana ishrana. Takođe mora biti uobročeno sa 4-5 obroka dnevno, a kasnije se broj obroka može smanjiti na 2. Svaki proizvođač hrane ima propisanu količinu granula koje štene dnevno treba da pojede, samo se ta količina podeli na željeni broj obroka. Naša topla preporuka je superpremium hrana koja sadrži apsolutno sve što je vašem štenetu neophodno. Što je hrana kvaltitetnija to je potreba za suplementacijom (vitamini, minerali..) manja. Naravno uz posudu sa hranom uvek treba da bude dostupna posuda sa vodom.

ACANA PUPPY & JUNIOR MEDIUM BREED - HRANA ZA ŠTENCE  PLATINUM PUPPY PILETINA  SUPERIOR CARE WHITE DOGS - ZA ŠTENCE MALIH RASA 1.5kg

VRŠENJE NUŽDE NE MORA DA BUDE PROBLEM

PELENE SIMPLE SOLUTION 55X56CM 14KOM


PROSTIRKA ZA PSE 60X90 (10 komada)

Sledeće na šta treba da obratite pažnju je vršenje nužde. Kada dođe u svoj novi dom, štene ne zna šta sme, a šta ne sme i na vama je da ga naučite, naravno uz puno ljubavi i strpljenja. Ono će vršiti nuždu svuda po kući, jer ne sme da izlazi napolje dok ne prođe ceo sistem vakcinacije. 


Danas postoje samoupijajuće pelene-prostirke, različitih veličina, samolepljive ili one koje se ne lepe, koje možete postaviti na bilo koje mesto u kući. 


TRIXIE - kapi za pelene 50ml


Štenci uglavnom posle jela ili uzbuđenja, posle igre, imaju potrebu da izvrše nuždu i tad ih treba odneti na pelenu. Takođe postoje kapi koje se sipaju na pelene i svojim mirisom privlače štene da tu obavi nuždu. Svaki put kad štene obavi nuždu na peleni, treba ga pohvaliti i nagraditi. Za to postoje razne poslastice namenjene psima i štencima.
TE UKUSNE POSLASTICE

Kad god vaše štene uradi nešto dobro ili onako kako ste vi želeli, treba ga počastiti nekom ukusnom poslasticom. Postoje i dental poslastice, koje štenci glođu i na taj način masiraju desni, koje ih svrbe prilikom nicanja ili menjanja zuba. U tu svrhu se takođe koriste i dental igračke. Svakako je bolje da štene gricka poslasticu ili igračku nego vaše ruke ili nameštaj.

PLATINUM CLICK-BITS PILETINA JAGNJETINA 300g VIRBAC VEGGIEDENT FRESH S https://www.happydog-club.com/hrana-i-poslastice-za-pse/poslastice-za-zvakanje/virbac-veggiedent-fresh-s/

KUTAK ZA MIRAN SAN

TRIXIE KREVET PET HOME ø 50 cm TRIXIE ĆEBE LINGO 100X75cm

Mesto za spavanje ćete vi odrediti, od vas zavisi da li će to biti vaš krevet ili neki lepi jastuk ili krevetić za pse, u koji možete da stavite plišanu igračku kako se vaš mezimac ne bi osećao usamljeno bez majke.

Kada ste mu obezbedili ono najosnovnije, ostaje vam samo da uživate u odrastanju vašeg razigranog šteneta i zapamtite – oni su socijalna bića i najsrećniji su u društvu svog vlasnika.


Za sve dodatne informacije i sve što vas interesuje tu je tim HAPPY DOG CLUB-a koji će vam rado pomoći za sve što vam treba.
ŽELITE ZEKU?

30/08/2020
od strane Jelena Milosavljević
ŽELITE ZEKU?

Zečevi postaju sve popularniji kućni ljubimci. U poređenju sa macama i psima, obaveza je manje, ali i oni su nežna živa bića koja zahtevaju pažnju i negu.

Zeke su društvene životinje. Mogu se držati u kavezima, naravno odgovarajuće veličine, gde će imati dovoljno prostora da se kreću, za vodu, hranu, seno, piljevinu, posudu za posip i igračke. Što veći kavez to bolje. Može se i odrediti prostor u kući gde će boraviti, ograđen, sa svim što im je neophodno. Treba im mesto gde mogu da se osame i opuste ali opet da ne budu potpuno odvojeni od porordice. Zečevi vole socijalnu interakciju, dosta su aktivni i treba im dosta vežbe. Veoma su radoznala i uporna stvorenja. Naći će način da dođu do kablova, žica, tako da se mora voditi računa kada se kreću slobodno po kući. Poješće vam veoma važna dokumenta, glodati nameštaj i zato im nikad ne sme biti dosadno. Mora im se obezbediti neki vid zabave npr. igračke za glodare.

Pravilna ishrana je jako važna. Osnovu njihove ishrane čine vlakna. Moraju imati stalan pristup senu, sve vreme. Seno igra važnu ulogu u samom varenju i trošenju zuba, koji kod zečeva stalno rastu. Ukoliko stavimo malo sena u jedan deo posude za posip, to će pomoći da nauče da tu obavljaju nuždu istovremeno dok jedu seno (da, zeke vole to da rade). Povrće takođe treba da bude uključeno. Vaš prijatelj će uživati u bosiljku, listovima brokolija (ne stabljike i vrhovi, jer mogu da izazovu gasove), šargarepi (vrhovi, ali u malim količinama zbog šećera i visokog sadržaja kalcijuma), celeru, detelini, lišću maslačka, peršunu, zelenoj salati (ne iceburg i kupus), nani, mirođiji. Sveža voda uvek mora biti dostupna bilo u pojilici za glodare ili činiji. Pored toga, ne zaboravite da mu dajete malu, odgovarajuću meru peleta svaki dan kako bi zeka dobio sve potrebne vitamine i minerale. Peleti treba da imaju visok sadržaj vlakana i nizak sadržaj proteína. Oni koji imaju dosta proteína mogu uzrokovati gojaznost i druge zdravstvene probleme. Poslastice mogu povremeno da se daju, ali one sa visokim sadržajem ugljenih hidrata treba izbegavati. Danas postoje razne komercijalne poslastice napravljene specijalno za glodare. Pored toga može se davati voće, ali u malim količinama zbog šećera. Voće koje dolazi u obzir: jagode, banane, ananas, jabuke bez semenki i maline. Dobra uravnotežena ishrana uključujući seno, povrće, pelete kao i sveža voda će svakako usrećiti vašeg prijatelja i doprineti njegovom zdravlju.

Životni vek zečeva je između 8 i 14 godina, kao i kod pasa minijaturni žive duže u odnosu na veće. Zečevi mogu biti prilično privržene životinje, ali svaki zec je ličnost za sebe. Većina ne voli da se nosi ili drži u rukama i neki zečevi su rezervisaniji u odnosu na druge.

Vremenom ćete naučiti šta čini vašeg ljubimca srećnim, a za uzvrat on će polako početi da vam veruje, ceni vaš trud i učiniti vam život zabavnijim i lepšim.

TROVANJE PASA I MAČAKA

09/07/2020
od strane Jelena Milosavljević
TROVANJE PASA I MAČAKA

Trovanja pasa i mačaka se događaju kada životinja pojede ili popije škodljivu supstancu. Takođe postoje otrovi koji ulaze u sistem udisajem ili preko kože. Otrovi uglavnom napadaju vitalne organe kao što su mozak, srce, pluća, jetra ili bubrezi.

Na žalost skoro svaki dan možemo čuti o trovanju životinja, naročito pasa. Postoji dosta otrova koji su opasni po život vašeg ljubimca, ali ovde čemo pomenuti one koji se najčešće koriste a to su pesticidi (organofosfati, kreozan), rodenticidi kao i antifriz.

Kreozan spada u kategoriju pesticida, koji se koriste za prskanje voća, ali je njegova primena zbog visoke toksičnosti zabranjena. To je praškasta supstanca, žute boje. Prilikom trovanja dolazi do povišenja telesne temperature, jer kreozan I te kako ubrzava metabolizam, tako da temperatura ide čak I do 42 stepena. Životinja dosta dahće I povraća. Pojačano je lučenje pljuvačke I dolazi do malaksalosti. Na žalost ovaj otrov se može I udahnuti ili čak I preko kože dospeti u organizam, tako da čak I stavljanje korpe psu ne garantuje bezbednost. Protivotrov ne postoji, nadoknada tečnosti, primena sredstava za snižavanje temperature kao I konstantno rashlađivanje životinje je ključno, ali sve u dosluhu sa veterinarom. Ishod je neizvestan I zavisi od količine otrova koju je životinja unela.

Organofosfati se koriste kao nervni otrovi. Simptomi se ispoljavaju u roku od 15 minuta do 2 sata od unosa. Dolazi do pojačane defekacije, podrhtavanja, zanošenja sa pojačanom salivacijom I povraćanjem. Antidot (protivotrov) postoji I isključivo ga veterinar daje.

Rodenticidi spadaju u grupu otrova koji se koriste za trovanje glodara (miševi,pacovi) ali nažalost I drugih životinja. Najviše se koriste antikoagulantna sredstva: varfarin, kumarin ili derivati inandiona, mada danas prednost imaju brodifakumi I bromadiloloni. Nalaze se u vidu praškova, granula ili ratluka. Ono što je karakteristično kod trovanja antikoagulantnim rodenticidima je pojava krvarenja, usled inhibicije sinteze vitamina K u jetri. Ovo su uglavnom otrovi sa odloženim dejstvom tako da se simptomi pojavljuju 3-5 dana od ingestije otrova. Ukoliko se ne tretira na vreme, ovo trovanje može biti fatalno. Od kliničkih simptoma se javljaju letargija, teško disanje, kašalj sa iskašljavanjem krvi, povraćanje sa primesama krvi, blede desni, krvarenja iz nosa, hematoma, kolaps kao I unutrašnja krvarenja. Na sreću antidot postoji, a to je vitamin K1, a pored toga se primenjuje I transfuzija krvi. Treba što pre posetiti veterinara kako bi vaš ljubimac na vreme dobio terapiju.

Antifriz je takođe ozbiljan otrov, po sastavu etilen-glikol, slatkastog ukusa, tako da će ga životinja rado polizati, pogotovo psi. Simptomi trovanja nastupaju brzo. Male doze su veoma opasne I oštećuju bubrege, mozak I jetru. U kliničkoj slici se pojavljuje mučnina,povraćanje, proliv, pojačano mokrenje, slabost, drhtavica kao I dezorjentisanost. Reakcija mora da bude brza. Najbitnije je primena intravenskih tečnosti kako bi se organizam očistio jer u suprotnom dolazi do oštećenja bubrega I drugih vitalnih organa.

Pored navedenih trovanja, naši ljubimci se mogu otrovati I humanim lekovima, čokoladom, biljkama(azalea, oleander, rododendron, difenbahija) kao I mnogim drugim supstancama koje držimo u kući ili koristimo u našoj ishrani. Zato vodite računa gde držite po njih opasne stvari, gde šetate I ne dozvolite da vaš ljubimac jede svašta, pogotovo tokom šetnje. Ako se ipak trovanje desi, krajnji zaključak je da je brza reakcija vlasnika najbitnija.

Nega i ishrana tek rođenih mačića

05/07/2020
od strane Jelena Milosavljević
Nega i ishrana tek rođenih mačića

Našli ste tek rođeno mače? Čestitamo, jer će vam naredni period biti pun izazova i veoma zabavan.

Ono što prvo treba uraditi je odrediti starost. Mačići otvaraju oči između 7. i 14. dana starosti, sa 3-4 nedelje počinju da hodaju i ispravljaju uši, a sa 4-8 nedelja trčkaraju, živahniji su. Ako su im oči i dalje zatvorene, znači da su veoma mladi i da ćete imati dosta posla, ali je veoma ohrabrujuće gledati ih kako rastu i napreduju. Ono što je preporuka je da se prvo odvede kod veterinara kako bi odredio starost i zdravstveno stanje mačeta. Svaki zdravstveni problem kao što su rane po koži, kraste na očima, dehidracija zahteva pažnju i tretman veterinara.

Ako vam je pripala uloga surogat majke, morate da obezbedite topao i siguran dom za ova mala stvorenja. Najbolje je staviti ih u neku kutiju ili korpu sa flašama ili termoforima napunjenim vrućom vodom, obmotanim peškirom ili debelom čarapom kako se mačići ne bi pregrejali ili opekli. U suprotnom mogu da uginu od hipotermije. Temperatura u kutiji treba da bude 30-32 stepena, a kad progledaju spušta se na 26. Tako se ostavlja utisak da ih majka i dalje greje. Kada su jako mali, treba ih hraniti na svaka 2-3h, a kad otvore oči na 4h. Najbolje je hraniti ih na špric, a kasnije može i na cuclu. U prvoj nedelji se daje 2-4 ml, drugoj 5-10 ml, trećoj 10-15 ml i četvrtoj nedelji 15-20 ml mleka. Pre svakog hranjenja treba koristiti nov špric.

TRIXIE MLEKO U PRAHU ZA MAČIĆE

 Zamena za mleko je najbolji izbor, ali ako niste u mogućnosti da ga kupite, možete napraviti smesu npr. od 50 ml mleka, 50 ml vode, 1 sveže žumance i 1 supena kašika slatke pavlake sa 35% mlečne masti. Ali ipak gledajte da im dajete mleko u prahu za mačiće. Svaki dan treba praviti novu smesu. Čisto kravlje mleko im ne treba davati, jer mogu dobiti proliv. Mleko ne sme da bude prevruće, najbolje je par kapljica staviti na unutrašnji zglob ruke i tako proveriti temperaturu. Tokom hranjenja mače treba držati uspravno, nikako horizontalno, da ne bi aspiriralo hranu u pluća. Takođe pored mleka možete im davati i multivitamine za mačke kao i probiotike. Nakon svakog obroka obavezno treba masirati stomak i analni otvor vlažnim parčetom vate kako bi stimulisali rad creva i vršenje nužde. Masiranje traje sve dok se na vati ne pojavi urin. Deo oko pupka treba svakodnevno dezinfikovati kako ne bi došlo do infekcije. Oči im takođe dok ne progledaju treba čistiti, pomoću vate i tople vode, kao što bi im i majka radila. Smtnost malih mačića bez majke je velika i zato treba potražiti mačku koja doji, jer u majčinom mleku postoje supstance koje daju imunitet u prvim danima života. Mače će u početku dosta mjaukati, što je normalno jer traži majku, tako da ga možete držati u ruci dok ne zaspi. Mačići traže mir i tišinu, tako da im to treba i obezbediti. Apetit, aktivnost i rast mačeta treba stalno pratiti. Ukoliko odbijaju ili prestanu da jedu, kontaktiranje veterinara je neophodno. Tretman crevnih i spoljašnjih parazita obavezno raditi u dosluhu sa veterinarom, s'obzirom da mali mačići ne tolerišu dosta lekova.

U četvrtoj nedelji starosti može početi da im se uvodi vlažna hrana za mačiće razblažena sa vodom (nalik supi), koja se ugreje pre hranjenja. Sa 6 nedelja već počinju sami da jedu i piju, istražuju okolinu. Najvažnije je istrajati u periodu dok su mačići jako mladi, a kad vidite rezultate svog truda i napora,jedno živahno i zdravo živo biće, bićete sigurno ponosni na sebe. 

MLEKO ZA MAČIĆE

Najčešće greške u odgajanju pasa

30/06/2020
od strane Jelena Milosavljević
Najčešće greške u odgajanju pasa

Svako, ko je ikada imao to zadovoljstvo da deli svoje dane sa psom, zna da biti odgovoran vlasnik nije baš lako, mada je svakako jedno pozitivno životno iskustvo. Bilo da je štene ili odrastao pas, postoje neke greške koje vlasnici najčešće prave u njihovom odgajanju.

NAJVAŽNIJA JE BRIGA O ZDRAVLJU

Redovne vakcinacije koje uključuju vakcinu protiv zaraznih bolesti i besnila, čišćenje od crevnih parazita, zatim zaštita od buva, krpelja i drugih ektoparazita, su vrlo važne mere prevencije koje svaki vlasnik treba da preduzme, a nažalost često se preskaču.Ukoliko se primeti bilo kakva promena u ponašanju psa, treba se što pre kontaktirati veterinar. Mnogi vlasnici ne žele da kastriraju ili sterilišu svoje ljubimce, misleći da im tako nanose zlo, ali to je jedna velika zabluda. Ukoliko se odrade na vreme ove intervencije, to je svakako korak ka boljem i zdravijem životu psa. Još jedna velika greška je davanje lekova na svoju ruku. Psima nikako ne treba davati ljudske lekove i lečiti ih bez konsultacije sa veterinarom. Veliki procenat trovanja pasa je upravo iz tih razloga.

SVAKO U SVOJ TANJIR

Ishrana predstavlja veoma bitan faktor. Verovatno nam je svima poznat scenario dok jedemo, a te tužne oči nas posmatraju i prosto ne možemo da im odolimo. Nažalost ne činite im uslugu, već naprotiv. Psi imaju svoju hranu koja zadovoljava sve njihove potrebe. Hrana koju mi spremamo i jedemo, može da im naškodi i donese zdravstvene probleme. Znači nema deljenja obroka i davanja ostataka sa stola, naročito kostiju.

HIGIJENA

Održavanje higijene se često preskače, dok sa druge strane neki vlasnici preteruju u tome. Redovno četkanje, nega ušiju i dlake je veoma važno. Kupanje psa nije poželjno, koža postaje suva i sklona infekcijama, najbolje 3-4 puta godišnje i to isključivo psećim šamponima, jer ph naše i njihove kože nije isti.

VASPITANJE

Pas mora da zna ko je glavni tj. alfa i od malena se uči. Ukoliko vlasnik sluša svog ljubimca, kao rezultat toga, nastaće jedan razmažen i neretko agresivan pas. Uglavnom porodice imaju ovakve probleme, jer pas često ne zna ko mu je vlasnik i koga treba da sluša. Psi su društvena bića, koja vole da budu aktivna, mada postoje rase poznate po svojoj lenjosti. Većona ljudi zbog svojih obaveza zaboravi na svoje ljubimce. Psa nije dovoljno samo nahraniti i pomaziti, treba im posvetiti vremena, igrati se sa njima, izvoditi ih u šetnje, jer na kraju krajeva oni su kao deca. Psi su vrlo radoznali i vole da njuškaju, jer na taj način upoznaju svoju okolinu, pogotovo dok su mali. Zato sve što može da im naškodi treba skloniti (lekove, sredstva za čišćenje, djubre...) čega se mnogi vlasnici ne sete. Mnogi misle da ono što vide, to će i dobiti. Većina vidi slatkog malog, umiljatog psa, a dobije temperamentnog, često agresivnog psa, sa kojim se teško izbore. Izgled vara, ako je pas mali ne znači da će biti umiljata maza i obrnuto, veliki psi nisu zli divovi. Svakako pre uzimanja psa treba se dobro raspitati, jer svaka rasa ima svoje karakteristike, ne bitno da li je pas veliki ili mali. Ono najbitnije u odgajanju pasa je dovoljno ljubavi i pažnje, a oni će vam svakako to višestruko vratiti.

Fleke oko očiju belih pasa

11/05/2020
od strane Jelena Milosavljević
Fleke oko očiju belih pasa


Mrlje oko očiju belih pasa su čest problem sa kojim se vlasnici suočavaju. Glavni problem su suze koje se zadržavaju oko očiju. Ovakvo stanje se zove epifora koja može biti uzrokovana prekomernim lučenjem suza, nedovljnom drenažom suza ili kombinacijom oba. Prvo treba posetiti veterinara koji će utvrditi da li postoji neki zdravstveni problem (konjuktivitis, sinuzitis, uveitis, uvnute trepavice, strano telo, blokada nazolakrimalnog kanala…) koji je uzrok zadržavanja suza i ako postoji, prepisati terapiju za to. Takođe i genetika ima uticaja, alergije, zatim hrana i poslastice koje sadrže additive i konzervanse koji mogu dovesti do prebojavanja. Ali šta je to što dovodi do prebojavanja? Odgovor je porfirini koji se kod pasa i mačaka izlučuju pljuvačkom, suzama i mokraćom. Oni zapravo reaguju sa svetlošću i dolazi do prebojavanja dlake. Zato čak i dlaka oko njuške može da promeni boju kao i na šapama kod pasa koji ih često ližu. Naravno tako vlažna sredina pogoduje daljem razvoju gljivičnih I bakterijskih infekcija. Tretman zavisi od uzroka. Ono što je na vlasniku je korišćenje kvalitetne hrane I svakodnevno čišćenje dela oko očiju, kako se suze ne bi zadržavale na dlaci. Postoje razni preparati namenjeni u te svrhe a na Vama je da odlučite koji vam najviše odgovara. Pored toga, dlaka oko očiju pasa treba uvek da bude podšišana kako ne bi iritirala oko.

Hrana namenjena belim psima koji najčešće imaju ovaj problem:

SUPERIOR CARE WHITE DOGS BELA RIBA - ZA ODRASLE PSE MALIH RASA SUPERIOR CARE WHITE DOGS JAGNJETINA - ZA ODRASLE PSE MALIH RASA  SUPERIOR CARE WHITE DOGS LOSOS - ZA ODRASLE PSE MALIH RASA

U našoj apoteci možete naći i preparate koji pomažu u uklanjanju fleka oko očiju:

DIAMOND EYES 30 TABLETA CANDIOLI OPTIVET ZA ČIŠĆENJE OČIJU, ZA PSE I MAČKE ICF IRYPLUS ZA PSE I MAČKE


Kupanje pasa i mačaka

10/05/2020
od strane Jelena Milosavljević
Kupanje pasa i mačaka

Većina pasa i mačaka bi najradije preskočilo kupanje, ali ono ipak igra važnu ulogu u zdravlju kože i dlake naših ljubimaca. Ona najbitnija pitanja su koliko često i čime?

Razna su mišljenja i preporuke po pitanju frekventnosti kupanja, tako da negde možemo čuti da ih treba kupati jedan put mesečno ili čak i jedan put nedeljno. Zapravo treba izbegavati kupati ih više nego što je to potrebno. Čestim kupanjem im se skida prirodni, spoljašnji i zaštitni pokrivač kože tako da ona postaje suva i sklona perutanju. Samim tim su i podložniji alergijama i infekcijama. Naravno zavisi i gde ljubimac boravi. Oni koji su u kući se manje prljaju za razliku od dvorišnih ljubimaca i radnih pasa, koji ipak zahtevaju malo češće kupanje. Ukoliko je to izvodljivo, najbolje bi bilo kupati ih nekoliko puta godišnje, mada danas postoje šamponi namenjeni za česta kupanja. Svakako ako se vaš ljubimac oseća ili je prašnjav i blatnjav, onda je vreme za kupanje. Svakodnevno četkanje ne treba zaboraviti i takođe je važan faktor u održavanju higijene dlake i kože, jer se tako odstranjuju mrtve ćelije kože i otpala dlaka.

Čime kupati ljubimca? Naravno šamponima namenjenim za njih. Zašto? Pa prvenstveno zato što se pH ljudske i njihove kože razlikuju. pH kože ljudi je ispod 5 (kiseo), dok je ph kože pasa i mačaka bliži 7 (neutralan). Primena humanih preparata može dovesti do reakcija kože koje uključuju crvenilo i svrab.

Za kupanje štenaca i mačića postoje posebni šamponi. Dok su još mali, koža im je dosta osetljivija i to je jedan od razloga zašto treba koristiti te šampone koji su dosta blaži.

Vaše ljubimce možete kupati u kadi, tuš kabini, lavabou (mačke i mini psi) ili gde god je vama lakše. Ono na šta treba obratiti pažnju je temperatura vode, koja ne sme biti ni previše hladna ni vrela. Prvo ih treba dobro nakvasiti vodom, a zatim aplikovati šampon. Nakon što ste ih dobro istrljali treba ih dobro isprati. Danas postoje i balzami koji se koriste za lakše rasčešljavanje dlake. Oni se isto utrljaju u krzno, puste da odstoje oko 2 minuta i zatim isperu. Važno je da prilikom kupanja vodimo računa da voda i šampon ne ulaze u oči i uši. Nije baš preporučljivo da mlaz vode direktno usmerimo ka glavi životinje, za mačke je to pogotovo stresno. Najbolje je vodu sipati u ruku i lagano nakvasiti glavu. I nemojte biti nervozni tokom kupanja, jer to vaš ljubimac i te kako oseća. Nakon kupanja treba ih dobro obrisati peškirom i mogu se i sušiti fenom, ali opet treba voditi računa da vazduh ne bude prevruć. Kada završite jedan ovako komlikovan i stresan zahvat za vašeg ljubimca , obavezno ih pohvalite i častite.

Iako stresno za većinu pasa i mačaka, kupanje je ipak sa vremena na vremena neophodno, samo bez preterivanja. A nekako je i nama prijatnije i lepše kada legnemo u krevet sa čistim i mirišljavim ljubimcem.


Buve kod pasa i mačaka

10/05/2020
od strane Jelena Milosavljević
Buve kod pasa i mačaka

Buve kod pasa i mačaka predstavljaju najčešće i najdosadnije spoljašnje parazite pasa i mačaka. U svetu postoji preko 2000 vrsta buva. To su bezkrilni insekti, koji imaju neverovatnu mogućnost skakanja, do 1000 puta više od njihove visine. Buve se hrane krvlju pasa i mačaka, tako da svaki njihov ujed izuzetno iritira naše ljubimce.
Postoje pseće(Ctenocephalides canis) i mačije(Ctenocephalides felis) buve. Kako god to ne znači da pseće parazitiraju isključivo na psima i obrnuto, već naprotiv. Zapravo najčešći uzročnik koji dovodi do problema sa kožom pasa je mačija buva. Najveće infestacije buvama su u proleće, kada je vreme toplije, međutim životinje ih mogu pokupiti i tokom hladnijeg vremena. Zimi se kuće i stanovi greju, pa su uslovi pogodni za njihovo razmnožavanje.

CIKLUS RAZMNOŽAVANJA BUVA KOD PASA I MAČAKA

Razmnožavanje buva kod pasa i mačaka se odvija jako brzo. Ženke buva polažu jaja na pse i mačke, koja zatim kretanjem životinje padaju sa njih. Jaja buva su jako sitna . Jedna ženka buve može da položi oko 40 jaja dnevno. U zavisnosti od spoljašnjih uslova, za 2 dana do 2 nedelje iz jaja izlaze larve buva. Povoljni uslovi za njihovo izleganje su toplo vreme i 70-80% vlažnost vazduha. Larve buva su slepe i izbegavaju svetlost, tako da se nalaze na tamnijim mestima (između dasaka, u tepihu, ispod nameštaja...). Za 5-10 dana od izleganja, larve buva se transformišu u lutke koje će se zatim preobraziti u mlade buve. Mlade ženke buva ubrzo počinju da polažu nova jaja i ceo ciklus se opet ponavlja. Samo 5% buva je na životinji dok 95% boravi u domaćinstvu. Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da i jedna jedina buva predstavlja potencijalnu opasnost za vaše domaćinstvo, tako da ukoliko je primetite na vašem psu ili mački reagujte na vreme.

Fleas in Dogs and Cats - Integumentary System - Veterinary Manual

POSLEDICE INFESTACIJE BUVAMA KOD PASA I MAČAKA

Alergija na buve kod pasa i mačaka ili alergijski dermatitis je teška alergija kože. Alergija na buve kod pasa i mačaka javlja se usled osetljivosti na pljuvačku buva. Zbog upornog češanja i grickanja, počinju da gube dlaku i to najčešće u predelu korena repa i na leđima, i dolazi do upalnih procesa na koži pasa i mačaka. Koža postaje vlažna, javlja se crvenilo i kraste. Ukoliko se zapostavi, promene se mogu proširiti po čitavom telu i može doći do komplikacija bakterijskim infekcijama. Vrlo često je potrebno dugo lečenje životinja. Vlasnici pasa i mačaka često pomisle da je u pitanju šuga, koja ipak daje malo drugačiju kliničku sliku. Šuga pasa se karakteriše gubitkom dlake na grudima, stomaku i nogama kao i na laktovima i ušima. Kod mačaka promene počinju na ušima, očnim kapcima, njušci i vratu pa se potom šire na ekstremitete i stomak. Takođe je u oba slučaja prisutan nesnosan svrab. Vlasnici nikad ne trebaju sami da postavljaju dijagnozu, već obavezno u konsultaciji sa veterinarom.

Buva kod pasa i mačaka je prenosioc pantljičare, crevnog parazita Dipylidium caninum kojim se psi i mačke infestiraju tako što progutaju buvu. Ovaj parazit nadražuje anus životinja i usled toga one trljaju delove oko anusa po zemlji, takozvano sankanje. Redovno čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita rešava ovaj problem.

Usled gubitka krvi apsorbovane od strane buva može doći do pojave anemije, kada se psi i mačke brzo zamaraju.
Cat Fleas vs. Dog Fleas? - Colonial Pest Control

KAKO OČISTITI PSA I MAČKU OD BUVA

U borbi protiv buva kod pasa i mačaka svakako treba biti uporan. Podovi, prostirke, jastuci, nameštaj, tepisi se moraju detaljno usisati. Zatim se treba primeniti sredstvo protiv buva kojim će se tretirati domaćinstvo. Postoje razna efikasna sredstva, u različitim oblicima. Ta sredstva se rastvaraju u vodi (Neostomosan) i mogu biti jako toksična po mačke i štence, tako da se ne preporučuje da se tretiraju njima. Ukoliko je infestacija buvama velika, ovaj postupak treba ponavljati na 10-15 dana Uporedo sa tim obavezno moramo očistiti i zaštiti pse i mačke od buva. Prašak protiv buva se može primenjivati i na samim psima i mačkama, iako je većina njih predviđena za tretiranje prostora. Prašak protiv buva deluje samo na odrasle oblike buva i ne pruža zaštitu od njih. Takođe postoje i šamponi protiv buva kod pasa koji takođe deluju trenutno i samo na odrasle oblike buva. Zato je najefikasnije zaštiti psa ili mačku od buva, nakon primene praška ili šampona protiv buva.

NAJBOLJA ZAŠTITA OD BUVA KOD PASA I MAČAKA

Danas postoje različite vrste zaštite od buva u vidu ampula, tableta kod pasa, ogrlica protiv buva kod pasa i mačaka, sprejeva, koje i eliminišu buve kod pasa i mačaka i pružaju im zaštitu od buva, a takođe su i efikasni i protiv krpelja.

Spot on preparati (ampule) se nanose direktno na kožu psa ili mačke, tako što se razmakne dlaka mačke ili psa. Ampule se aplikuju između lopatica ili duž kičme zavisno od proizvođača. Važno je da se pas ili mačka ne kupaju ili ne pokisnu 48 časova pre i posle stavljanja ampule. Deluju tako što se aktivna supstanca raspoređuje u lojnim žlezdama kože i dlačnim folikulima psa ili mačke i tokom 4 nedelje pružaju zaštitu od buva. Na našem tržištu za pse možete naći Advantix ampule, Frontline, Effipro, Fypryst, Ataxxa i mnoge druge ampule.

Ampule protiv buva za mačke su Advantage, Frontline, Effipro, Fypryst i dr. Broadline i Advocate ampule protiv buva za mačke takođe čiste mačke i od crevnih parazita, što je jedna od njihovih prednosti.

Tablete (ukusni zalogajčići) trenutno predstavljaju najefikasniju zaštitu kako od buva tako i od krpelja kod pasa. Takođe su i najbolje u čišćenju pasa od buva. Psi ih uglavnom rado jedu i dejstvo im je 4 nedelje (NexGard, NexGard Spectra i dr.) i 3 meseca (Bravecto). Nažalost tablete protiv buva za mačke u našoj zemlji još nisu registrovane.

Sprejevi protiv buva (Frontline, Effipro, Fypryst) se najviše preporučuju za buve kod štenaca i mačića mlađih od 2meseca, jer su najbezbedniji. Štene ili mače se samo celo naprska bez ispiranja. Zaštita od buva i krpelja traje 4 nedelje. Sprej je najefikasnije sredstvo protiv buva za male mačiće kao i za buve kod štenaca.

Ogrlice spadaju u najisplativija sredstva protiv buva za mačke i pse. Zaštita od buva traje par meseci, u zavisnosti od ogrlice i proizvođača. Ogrlica protiv buva za mačke i pse treba da ima kontakt sa kožom mačke ili psa, ali sa druge strane ne treba da ih davi. Ukoliko ste pronašli buvu na mački ili psu, naš savet nam je da prvo primenite ampulu ili tablete za pse, kako bi očistili psa ili mačku od buva, a zatim nakon 4 nedelje da im stavite ogrlicu protiv buva. (Foresto, Kiltix i dr.).

Foresto ogrlica
Foresto ogrlica protiv buva za mačke i pse štiti 7-8 meseci i vodootporna je, bez mirisa. Samim tim ova ogrlica jednom kad se stavi na psa ili mačku, nema potrebe da se skida, sve dok njeno dejstvo traje.

Kiltix ogrlica (samo za pse)
Kiltix ogrlica protiv krpelja i buva deluje 7 meseci, za razliku od Foresto ogrlice nije vodootporna i ima miris. Problem kod ogrlica koje nisu vodootporne je što moraju da se skidaju sa psa ili mačke kad je kiša ili sneg kao i svaki put kad se pas ili mačka kupaju, inače gube dejstvo kad se pokvase. Svaki put kad se ogrlica protiv krpelja i buva stavi na psa, treba joj određeno vreme da počne da deluje. Kiltix ogrlica protiv buva je isključivo namenjna psima.

Pas ili mačka treba da imaju redovnu zaštitu od buva i to svakog meseca ukoliko koristite mesečne preparate, naravno uz redovno čišćenje od crevnih parazita. Samo tako možemo biti sigurni da je naš ljubimac bezbrižan kao i naše domaćinstvo.