Dostave u Beogradu su besplatne za porudzbine preko 3000 din. 

Logo Happy Dog Club

ŠTA TREBA DA ZNATE PRILIKOM DOLASKA ŠTENETA U VAŠ DOM

25/10/2020
od strane Jelena Milosavljević
 ŠTA TREBA DA ZNATE PRILIKOM DOLASKA ŠTENETA U VAŠ DOM

Klikom na link možete poslušati savete našeg veterinara, https://www.instagram.com/p/CG...

Ukoliko se odlučite da uzmete štene, mi ćemo vam pomoći i dati vam smernice šta vam je sve neophodno za njegovo bezbrižno odrastanje.

ZDRAV I VESEO PAS ZA VAS

Prvo i osnovno je zdravstveno stanje šteneta, informacije o starosti, vakcinaciji i čišćenju od crevnih parazita. Ove informacije o štenetu ćete svakako dobiti od prethodnog vlasnika, ili ukoliko je usvojeno, vaš veterinar će vam objasniti sve, korak po korak, i naravno utvrditi u kakvom je stanju štene. Ako štene ima buve ili krpelje, postoje razni preparati u vidu sprejeva, ampula ili tableta koji se koriste u te svrhe, u zavisnosti od starosti šteneta. Za čišćenje od crevnih parazita koriste se tablete ili paste, a veterinar će vam preporučiti šta je u tom periodu najbolje za vaše štene.

ISHRANA VAŠEG ŠTENETA

Ishrana šteneta je takođe veoma važan faktor u njegovom odrastanju. U početku treba nastaviti sa hranom tj. granulama koje je ranije jelo, a ako želite da mu promenite granule, taj prelaz mora da bude postepen i da traje 7-10 dana. Postepen prelaz ćete postići mešanjem hrane koju već jede i hrane koju želite da mu uvedete. Ukoliko se naglo pređe sa jednog proizvođača hrane na drugog, može se desiti da štene dobije proliv i zato je preporuka da to bude postepeno, kako kod štenaca tako i kod odraslih pasa. Štene od starta treba da se navikava na granule, jer je to jedina izbalansirana ishrana. Takođe mora biti uobročeno sa 4-5 obroka dnevno, a kasnije se broj obroka može smanjiti na 2. Svaki proizvođač hrane ima propisanu količinu granula koje štene dnevno treba da pojede, samo se ta količina podeli na željeni broj obroka. Naša topla preporuka je superpremium hrana koja sadrži apsolutno sve što je vašem štenetu neophodno. Što je hrana kvaltitetnija to je potreba za suplementacijom (vitamini, minerali..) manja. Naravno uz posudu sa hranom uvek treba da bude dostupna posuda sa vodom.

VRŠENJE NUŽDE NE MORA DA BUDE PROBLEM

Sledeće na šta treba da obratite pažnju je vršenje nužde. Kada dođe u svoj novi dom, štene ne zna šta sme, a šta ne sme i na vama je da ga naučite, naravno uz puno ljubavi i strpljenja. Ono će vršiti nuždu svuda po kući, jer ne sme da izlazi napolje dok ne prođe ceo sistem vakcinacije. Danas postoje samoupijajuće pelene-prostirke, različitih veličina, samolepljive ili one koje se ne lepe, koje možete postaviti na bilo koje mesto u kući. Štenci uglavnom posle jela ili uzbuđenja, posle igre, imaju potrebu da izvrše nuždu i tad ih treba odneti na pelenu. Takođe postoje kapi koje se sipaju na pelene i svojim mirisom privlače štene da tu obavi nuždu. Svaki put kad štene obavi nuždu na peleni, treba ga pohvaliti i nagraditi. Za to postoje razne poslastice namenjene psima i štencima.

TE UKUSNE POSLASTICE

Kad god vaše štene uradi nešto dobro ili onako kako ste vi želeli, treba ga počastiti nekom ukusnom poslasticom. Postoje i dental poslastice, koje štenci glođu i na taj način masiraju desni, koje ih svrbe prilikom nicanja ili menjanja zuba. U tu svrhu se takođe koriste i dental igračke. Svakako je bolje da štene gricka poslasticu ili igračku nego vaše ruke ili nameštaj.

KUTAK ZA MIRAN SAN

Mesto za spavanje ćete vi odrediti, od vas zavisi da li će to biti vaš krevet ili neki lepi jastuk ili krevetić za pse, u koji možete da stavite plišanu igračku kako se vaš mezimac ne bi osećao usamljeno bez majke.

Kada ste mu obezbedili ono najosnovnije, ostaje vam samo da uživate u odrastanju vašeg razigranog šteneta i zapamtite – oni su socijalna bića i najsrećniji su u društvu svog vlasnika.

Za sve dodatne informacije i sve što vas interesuje tu je tim HAPPY DOG CLUB-a koji će vam rado pomoći za sve što vam treba.