Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

STRES KOD MAČAKA

07/02/2022
od strane Vera Furtula
STRES KOD MAČAKA

 Stres kod mačaka je danas česta pojava. Život naših mačaka kao naših ljubimaca se dosta promenio u odnosu na život njihovih predaka. Obično ovo ne predstavlja neki problem, ali povremeno se mogu ispoljiti simptomi bolesti uzrokovani pripitomljavanjem mačaka. Takođe, česte su promene i u ponašanju mačaka, poput uriniranja ili obavljanja velike nužde van posude sa posipom, kao i agresivno ponašanje mačaka, zatim i depresija i strah kod mačaka.

ŠTA TREBA OBEZBEDITI MAČKAMA?

Uvek treba izbegavati situacije koje ne prijaju vašoj mački, a koje izazivaju depresiju, ali i anksioznost kod mačaka. Mačke se vezuju za svoj prostor i ne vole da menjaju sredinu. Zato ako putujete negde, najbolje bi bilo da nađete osobu od poverenja koja će čuvati vašu mačku i to u vašoj kući ili stanu.

Mačke su lovci, ukoliko im je dosadno može doći do promena u njihovom ponašanju. Kad god imate vremena, igrajte se sa vašom mačkom. Grebalice, penjalice se takođe preporučuju. Fontane su odlične za razbijanje dosade a i stimulišu mačke da unose više vode.

Ono što je važno za domaćinstva sa više mačaka je da imaju više posuda sa posipom, kao i posuda sa vodom i hranom. Treba obezbediti više od jedne posude za posip za svaku mačku u domaćinstvu, ukoliko imate dve mačke, idealno je tri posude za posip.

Privatnost – mačke su prirodno usamljene životinje i uglavnom vole da žive odvojeno od drugih mačaka.

Mačkama je neophodan siguran pristup hrani, vodi, posipu, kao i sigurno mesto za spavanje i odmor. Hranu, vodu i posude za posip treba odvojiti, ukoliko je to moguće.

Mačke vole da izlaze napolje, naročito one koje su na to navikle. Ako ne želite da je puštate samu, postoje amovi i povodci za mačke, tako da možete zajedno u šetnju. Vašoj mački će prijati, a svakako i vama. Mačke treba da imaju svoje sigurno mesto gde mogu da se sakriju od stresnih situacija. Danas postoje razne kućice za mačke u koje mogu sigurno da se ušuškaju i sklone.

KAKO SMIRITI MAČKU?

Postoje i razna sredstva za smirenje mačaka na biljnoj bazi ili koji sadrže mačje feromone (prirodne supstance koje mačke proizvode i otpuštaju u svoju okolinu, a koje deluju umirujuće na mačke i pomažu im da se izbore sa stresnim situacijama). Ovi preparati mogu biti u vidu spreja ili difusora, kapi, kapsula itd.

ŠTA JE STRESNO ZA MAČKU?


Svako remećenje rutine za mačku je stresno. Dolazak novih ljudi, dece, drugih kućnih ljubimaca, selidba, preuređenje, oluje takođe uzrokuju stres kod mačaka. Depresiju, strah kao i stres kod mačke uzrokuju i :

• Ograničen izlazak iz kuće, ukoliko su mačke navikle da izlaze napolje

• Manjak kontrole nad hranom, vodom i posudama sa posipom

• Deljenje male teritorije sa drugim mačkama, psima ili decom

• Ograničen pristup posudi sa posipom

• Hrana, voda i posuda za posip na istom mestu (posuda za posip treba da bude odvojena ali uvek lako dostupna mačkama)

DEPRESIJA KOD MAČAKA

Pored bolesti ili povrede, depresiju kod mačke može da izazove i stres takođe. Depresiju mačka ispoljava promenom vokalizacije tj. mjaukanja. Neke mačke manje se oglašavaju, dok neke se više oglašavaju u slučaju depresije. Zatim može da se promeni i sam način mjaukanja. Takođe mačke menjaju i govor tela npr. nakostrešena dlaka na glavi, podvučen rep, uši povučene unazad. Promena apetita, agresija, strah, sve su to znakovi depresije kod mačke.

KOJI SU SIMPTOMI STRESA KOD MAČAKA?

Mačke pokazuju stres na razne načine. Najčešći simptomi stresa, depresije i straha kod mačke su:

• gojaznost

• anoreksija

• preterano sređivanje (over-grooming)

• povremeno povraćanje

• dijareja

• visok krvni pritisak

• urinarni problemi koji se stalno ponavljaju

• siktanje, režanje, agresivno ponašanje prema drugim životinjama i ljudima

Urinarni problemi kod mačaka se zapravo često javljaju kao posledica stresa, ali mehanizam kako i zašto dolazi do toga, nažalost još nije utvrđen. Danas postoje hrane, specijalne veterinarske dijete koje se daju mačkama sa takvim problemima, npr Hills C/D urinary stress hrana.

Koliko god mačke delovale kao ljubimci koji nisu preterano zahtevni, ipak i one imaju neke svoje potrebe koje treba ispuniti. Dakle igrajte se sa svojom mačkom, danas postoji čitav spektar igračaka za njih kao i grebalica raznih veličina. Zapravo mačke su u igri jako zanimljive i sigurni smo da ćete uživati u tome. Ukoliko je mačka plašljiva i anksiozna ili agresivna slobodno joj dajte preparate na biljnoj bazi za smirenje npr. Pet calm sprej, cbd ulja za mačke koja se sve više upotrebljavaju i daju dobre rezultate itd. Gojazne mačke treba hraniti specijalnim Obesity ili Satiety hranama kako bi vratile svoju normalnu kilažu.

Posmatrajte svoju mačku i gledajte da joj udovoljite i usrećite, jer srećna mačka je takođe i zdrava mačka.

ŠTA MOŽETE PRONAĆI KOD NAS?

trixie grebalica za mace trixie okrugli krevet za mace 

pet calm sprej za smirivanje mace hills urinary za mace stress royal canin satiety za gojazne mace vet life obesity hrana za gojazne mace