Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

ZAŠTO JE MEKANA STOLICA VAŠEG PSA

01/11/2020
od strane Vera Furtula
ZAŠTO JE MEKANA STOLICA VAŠEG PSA

Mekana stolica kod štenaca i odraslih pasa može se javiti iz brojnih razloga. Za početak ćemo vam objasniti šta je zapravo mekana stolica. Mekana stolica je kašaste konzistencije, nije formirana i teško ju je pokupiti, za razliku od proliva koji je tečan, često sa primesama krvi i učestao.

NAJČEŠĆI PROBLEM KOD PASA

Mekana stolica je jedan od najčešćih problema sa kojim se vlasnici susretnu kad uzmu štene ili odraslog psa. Uzroci ovakve stolice mogu biti promena hrane, velika količina proteina u hrani koja se ne svari dovoljno, nekada to budu i crevni paraziti, kokcidije I slično, o čemu smo već pisali. U takvim situacijama najbitnije je otkriti uzrok problema, a vaš veterinar će vam u tome pomoći i naravno ponuditi odgovarajuće rešenje.

PROMENA HRANE JE NAJČEŠĆE KRIVAC

Ukoliko ste naglo promenili hranu vašem psu ili štenetu, videćete da vaš ljubimac uglavnom nema promena u ponašanju i sasvim normalno funkcioniše, osim prisustva mekane stolice. Zato uvek savetujemo postepen prelaz sa jedne hrane na drugu. U svakom slučaju to je prolaznog karaktera i stolica vašeg ljubimca će ubrzo postati normalna.

CREVNI PARAZITI

Što se tiče čišćenja od crevnih parazita, to je jedna od prvih stvari koju radite pre vakcinacije i prilikom dolaska psa ili šteneta u vaš dom. Ukoliko niste to uradili, očistite vašeg ljubimca od parazita, i pratite situaciju. Ako nakon čišćenja ne bude bolje, u nekoliko navrata skupite stolicu i odnesite zbirni uzorak veterinaru na pregled.

HRANA BOGATA PROTEINIMA

Takođe hrane bogate proteinima mogu biti uzrok mekane stolice. To se naročito dešava kod pasa koji nisu aktivni ili imaju osetljiva creva. Takve stvari se uglavnom rešavaju dodavanjem pirinča u ishranu i pirinčane vode čiji skrob će svakako malo da stisne stolicu. Takođe možete dodati malo probiotika i za par dana bi trebalo sve da se vrati u normalu. Naravno možete i promeniti hranu i korisiti neku za osetljiv digestivni trakt.

ALERGIJE NA HRANU

Ovo je danas jako česta pojava kod pasa i jedan od simptoma može biti mekana stolica. Vaš ljubimac može biti osetljiv na bilo koji sastojak ili proteine iz hrane, ali to je na vašem veterinaru da utvrdi. U te svrhe se koriste specijalno formulisane veterinarske dijete, koje uglavnom rešavaju problem.

Navešćemo par dijeta koje se preporučuju u ovoj situaciji i koje možete poručiti online:

HILLS GASTROINTESTINAL BIOME HRANA ZA PSE VET LIFE GASTROINTESTINAL ROYAL CANIN GASTROINTESTINAL HILLS DIGESTIVE CARE I/D VET LIFE GASTROINTESTINAL ROYAL CANIN GASTROINTESTINAL 

Ukoliko ništa od gore navedenog ne pomogne onda je to već situacija kada veterinar mora da uđe u detaljniju dijagnostiku i analize, jer na svoju ruku ne treba previše eksperimentisati.

Kao i uvek tim HAPPY DOG CLUB-a je uvek tu za vas i otvoren za sva vaša pitanja i nedoumice.