Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

ZAŠTO JE VAŽNO DA REDOVNO ČISTITE VAŠEG LJUBIMCA OD CREVNIH PARAZITA

01/11/2020
od strane Vera Furtula
ZAŠTO JE VAŽNO DA REDOVNO ČISTITE VAŠEG LJUBIMCA OD CREVNIH PARAZITA

Psi i mačke nisu samo ljubimci, već i članovi vaše porodice. Zato je važno da uvek budu zdravi i očišćeni od crevnih parazita. Crevni paraziti mogu predstavljati ozbiljan problem, pa čak i životno ugroziti psa ili mačku. Ovom prilikom ćemo vam ukratko objasniti kako crevni paraziti mogu da utiču na vas i vašeg ljubimca.

NAJOSETLJIVIJI SU ŠTENCI I MAČIĆI

U svakom stadijumu života vaš ljubimac može da se zarazi crevnim parazitima. To se najčešće dešava kod štenaca i mačića, jer ih majka prenese na potomstvo. Uglavnom su to nekoliko različitih vrsta crevnih glista, a nekada i kokcidija i slično. Ukoliko se prenamnože mogu izazvati ozbiljnu kliničku sliku i zato je važno da na vreme očistite vaše štene ili mače.

KOJI SU SIMPTOMI

Paraziti koji stignu do crevnog trakta, uglavnom se nastane u crevima i konzumiraju krv i hranljive materije, što dovodi do slabosti vašeg ljubimca jer nema dovoljno hranljivih materija koje mu daju neophodnu energiju. Takođe česta je pojava mučnine, povraćanja, ponekad prisustvo parazita u povraćenom sadržaju, dijareje, mekane stolice, kad možemo primetiti parazite u stolici, ali ne uvek, gubitka telesne mase, anemije. Moguća je i pojava i nekih plućnih bolesti usled prisustva plućnih parazita.

ZAŠTITE VAS I VAŠU PORODICU

Mnogi od ovih parazita se mogu preneti i na ljude i ugroziti njihovo zdravlje. To je još jedan veoma važan razlog da redovno čistite vaše ljubimce, ne samo da biste zaštitili njih, već i vas i vašu porodicu.

KAKO SE PAS ILI MAČKA ZARAZE

Brojni su putevi zaraze, ali najčešće je to putem kontaminirane vode ili hrane, lizanjem mesta gde su druge životinje defecirale, čak ih možemo i na cipelama uneti u kuću, po rođenju o čemu smo već pisali, ali i preko buva, koje su posrednik u prenošenju. Da podsetimo da je zato takođe važno da vaš pas ili mačka redovno dobijaju zaštitu od buva. Sirovo meso ne bi smelo da se daje, jer i to može biti način zaražavanja vašeg ljubimca. Dakle preporuka je da meso uvek treba da bude termički obrađeno.

KAD, KAKO I ČIME

Postoje razni preparati za čišćenje od crevnih parazita, a koji ćete primeniti zavisi od starosti i telesne mase vašeg psa ili mace. U tu svrhu se mogu koristiti paste, tablete, sirup, pa čak i ampule koje se stavljaju u predelu vrata i lopatica direktno na kožu vašeg ljubimca. Ove ampule su pogodne za ljubimce koji ne trpe da im se na usta bilo šta daje, naročito za mačke. U razgovoru sa vašim veterinarom ćete dobiti detaljna uputstva kad, kako i čime je najbolje očistiti vašeg ljubimca.

Za sve dodatne informacije i sve što vas interesuje tu je tim HAPPY DOG CLUB-a koji će vam rado pomoći za sve što vam treba.