Dostave u Beogradu su besplatne za porudzbine preko 3000 din. 

Logo Happy Dog Club

Buve kod pasa i mačaka

10/05/2020
od strane Vera Furtula
Buve kod pasa i mačaka

Buve predstavljaju najčešće i najdosadnije ektoparazite pasa i mačaka. U svetu postoji preko 2000 vrsta ovih malih napasti. To su bezkrilni insekti, koji imaju neverovatnu mogućnost skakanja, do 1000 puta više od njihove visine. Hrane se krvlju životinja, tako da svaki njihov ujed izuzetno iritira naše ljubimce.
Postoje pseće(Ctenocephalides canis) i mačeće(Ctenocephalides felis) buve. Kako god to ne znači da pseće parazitiraju isključivo na psima i obrnuto, već naprotiv. Zapravo najčešći uzročnik koji dovodi do problema sa kožom pasa je mačeća buva. Najveće infestacije buvama su u proleće, kada je vreme toplije, međutim životinje ih mogu pokupiti i tokom hladnijeg vremena. Zimi se kuće i stanovi greju, pa su uslovi pogodni za njihovo razmnožavanje.

CIKLUS RAZMNOŽAVANJA

Razmnožavanje buva se odvija jako brzo. Ženke polažu jaja na naše ljubimce, koja zatim kretanjem životinje padaju sa njih. Jaja buva su jako sitna . Jedna ženka može da položi oko 40 jaja dnevno. U zavisnosti od spoljašnjih uslova, za 2 dana do 2 nedelje iz jaja izlaze larve. Povoljni uslovi za njihovo izleganje su toplo vreme i 70-80% vlažnost vazduha. Larve su slepe i izbegavaju svetlost, tako da se nalaze na tamnijim mestima (između dasaka, u tepihu, ispod nameštaja...). Za 5-10 dana od izleganja, larve se transformišu u lutke koje će se zatim preobraziti u mlade buve. Mlade ženke ubrzo počinju da polažu nova jaja i ceo ciklus se opet ponavlja. Samo 5% buva je na životinji dok 95% boravi u domaćinstvu. Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da i jedna jedina buva predstavlja potencijalnu opasnost za vaše domaćinstvo, tako da ukoliko je primetite na vašem ljubimcu reagujte na vreme.

POSLEDICE INFESTACIJE BUVAMA

Alergijski dermatitis je teška alergija kože pasa i mačaka. Javlja se usled osetljivosti na pljuvačku buva. Zbog upornog češanja i grickanja, počinju da gube dlaku i to najčešće u predelu korena repa i na leđima, i dolazi do upalnih procesa na koži. Koža postaje vlažna, javlja se crvenilo i kraste. Ukoliko se zapostavi, promene se mogu proširiti po čitavom telu i može doći do komplikacija bakterijskim infekcijama. Vrlo često je potrebno dugo lečenje životinja. Vlasnici često pomisle da je u pitanju šuga, koja ipak daje malo drugačiju kliničku sliku. Šuga pasa se karakteriše gubitkom dlake na grudima, stomaku i nogama kao i na laktovima i ušima. Kod mačaka promene počinju na ušima, očnim kapcima, njušci i vratu pa se potom šire na ekstremitete i stomak. Takođe je u oba slučaja prisutan nesnosan svrab. Vlasnici nikad ne trebaju sami da postavljaju dijagnozu, već obavezno u konsultaciji sa veterinarom. Buve su prenosioci pantljičare, crevnog parazita Dipylidium caninum kojim se psi i mačke infestiraju tako što progutaju buvu. Ovaj parazit nadražuje anus životinja i usled toga one trljaju delove oko anusa po zemlji takozvano sankanje. Redovno čišćenje od crevnih parazita rešava ovaj problem. Usled gubitka krvi apsorbovane od strane buva može doći do pojave anemije, kada se psi i mace brzo zamaraju.

ELIMINACIJA BUVA

U borbi protiv buva svakako treba biti uporan. Podovi, prostirke, jastuci, nameštaj, tepisi se moraju detaljno usisati. Zatim se treba primeniti sredstvo protiv buva kojim će se tretirati domaćinstvo. Postoje razna efikasna sredstva, u različitim oblicima. Mogu biti jako toksična tako da se ne preporučuje da se životinje tretiraju njima, pogotovo mačke i štenci. Ukoliko je infestacija velika ovaj postupak treba ponavljati na 10-15 dana. Uporedo sa tim obavezno moramo očistiti i zaštiti ljubimca od buva. Danas postoje različite vrste zaštite u vidu ampula, tableta i ogrlica, koje i eliminišu i pružaju zaštitu od buva, a takodje su i efikasni i protiv krpelja. Vaš ljubimac treba da ima redovnu zaštitu i to svakog meseca ukoliko koristite mesečne preparate, naravno uz redovno čišćenje od crevnih parazita. Samo tako možemo biti sigurni da je naš ljubimac bezbrižan kao i naše domaćinstvo.