Dostave u Beogradu su besplatne za porudzbine preko 3000 din. 

Logo Happy Dog Club

Kupanje pasa i mačaka

10/05/2020
od strane Vera Furtula
Kupanje pasa i mačaka

Većina pasa i mačaka bi najradije preskočilo kupanje, ali ono ipak igra važnu ulogu u zdravlju kože i dlake naših ljubimaca. Ona najbitnija pitanja su koliko često i čime?

Razna su mišljenja i preporuke po pitanju frekventnosti kupanja, tako da negde možemo čuti da ih treba kupati jedan put mesečno ili čak i jedan put nedeljno. Zapravo treba izbegavati kupati ih više nego što je to potrebno. Čestim kupanjem im se skida prirodni, spoljašnji i zaštitni pokrivač kože tako da ona postaje suva i sklona perutanju. Samim tim su i podložniji alergijama i infekcijama. Naravno zavisi i gde ljubimac boravi. Oni koji su u kući se manje prljaju za razliku od dvorišnih ljubimaca i radnih pasa, koji ipak zahtevaju malo češće kupanje. Ukoliko je to izvodljivo, najbolje bi bilo kupati ih nekoliko puta godišnje, mada danas postoje šamponi namenjeni za česta kupanja. Svakako ako se vaš ljubimac oseća ili je prašnjav i blatnjav, onda je vreme za kupanje. Svakodnevno četkanje ne treba zaboraviti i takođe je važan faktor u održavanju higijene dlake i kože, jer se tako odstranjuju mrtve ćelije kože i otpala dlaka.

Čime kupati ljubimca? Naravno šamponima namenjenim za njih. Zašto? Pa prvenstveno zato što se pH ljudske i njihove kože razlikuju. pH kože ljudi je ispod 5 (kiseo), dok je ph kože pasa i mačaka bliži 7 (neutralan). Primena humanih preparata može dovesti do reakcija kože koje uključuju crvenilo i svrab.

Za kupanje štenaca i mačića postoje posebni šamponi. Dok su još mali, koža im je dosta osetljivija i to je jedan od razloga zašto treba koristiti te šampone koji su dosta blaži.

Vaše ljubimce možete kupati u kadi, tuš kabini, lavabou (mačke i mini psi) ili gde god je vama lakše. Ono na šta treba obratiti pažnju je temperatura vode, koja ne sme biti ni previše hladna ni vrela. Prvo ih treba dobro nakvasiti vodom, a zatim aplikovati šampon. Nakon što ste ih dobro istrljali treba ih dobro isprati. Danas postoje i balzami koji se koriste za lakše rasčešljavanje dlake. Oni se isto utrljaju u krzno, puste da odstoje oko 2 minuta i zatim isperu. Važno je da prilikom kupanja vodimo računa da voda i šampon ne ulaze u oči i uši. Nije baš preporučljivo da mlaz vode direktno usmerimo ka glavi životinje, za mačke je to pogotovo stresno. Najbolje je vodu sipati u ruku i lagano nakvasiti glavu. I nemojte biti nervozni tokom kupanja, jer to vaš ljubimac i te kako oseća. Nakon kupanja treba ih dobro obrisati peškirom i mogu se i sušiti fenom, ali opet treba voditi računa da vazduh ne bude prevruć. Kada završite jedan ovako komlikovan i stresan zahvat za vašeg ljubimca , obavezno ih pohvalite i častite.

Iako stresno za većinu pasa i mačaka, kupanje je ipak sa vremena na vremena neophodno, samo bez preterivanja. A nekako je i nama prijatnije i lepše kada legnemo u krevet sa čistim i mirišljavim ljubimcem.