Dostave u Beogradu su besplatne za porudzbine preko 3000 din. 

Logo Happy Dog Club

Najčešće greške u odgajanju pasa

30/06/2020
od strane Jelena Milosavljević
Najčešće greške u odgajanju pasa

Svako, ko je ikada imao to zadovoljstvo da deli svoje dane sa psom, zna da biti odgovoran vlasnik nije baš lako, mada je svakako jedno pozitivno životno iskustvo. Bilo da je štene ili odrastao pas, postoje neke greške koje vlasnici najčešće prave u njihovom odgajanju.

NAJVAŽNIJA JE BRIGA O ZDRAVLJU

Redovne vakcinacije koje uključuju vakcinu protiv zaraznih bolesti i besnila, čišćenje od crevnih parazita, zatim zaštita od buva, krpelja i drugih ektoparazita, su vrlo važne mere prevencije koje svaki vlasnik treba da preduzme, a nažalost često se preskaču.Ukoliko se primeti bilo kakva promena u ponašanju psa, treba se što pre kontaktirati veterinar. Mnogi vlasnici ne žele da kastriraju ili sterilišu svoje ljubimce, misleći da im tako nanose zlo, ali to je jedna velika zabluda. Ukoliko se odrade na vreme ove intervencije, to je svakako korak ka boljem i zdravijem životu psa. Još jedna velika greška je davanje lekova na svoju ruku. Psima nikako ne treba davati ljudske lekove i lečiti ih bez konsultacije sa veterinarom. Veliki procenat trovanja pasa je upravo iz tih razloga.

SVAKO U SVOJ TANJIR

Ishrana predstavlja veoma bitan faktor. Verovatno nam je svima poznat scenario dok jedemo, a te tužne oči nas posmatraju i prosto ne možemo da im odolimo. Nažalost ne činite im uslugu, već naprotiv. Psi imaju svoju hranu koja zadovoljava sve njihove potrebe. Hrana koju mi spremamo i jedemo, može da im naškodi i donese zdravstvene probleme. Znači nema deljenja obroka i davanja ostataka sa stola, naročito kostiju.

HIGIJENA

Održavanje higijene se često preskače, dok sa druge strane neki vlasnici preteruju u tome. Redovno četkanje, nega ušiju i dlake je veoma važno. Kupanje psa nije poželjno, koža postaje suva i sklona infekcijama, najbolje 3-4 puta godišnje i to isključivo psećim šamponima, jer ph naše i njihove kože nije isti.

VASPITANJE

Pas mora da zna ko je glavni tj. alfa i od malena se uči. Ukoliko vlasnik sluša svog ljubimca, kao rezultat toga, nastaće jedan razmažen i neretko agresivan pas. Uglavnom porodice imaju ovakve probleme, jer pas često ne zna ko mu je vlasnik i koga treba da sluša. Psi su društvena bića, koja vole da budu aktivna, mada postoje rase poznate po svojoj lenjosti. Većona ljudi zbog svojih obaveza zaboravi na svoje ljubimce. Psa nije dovoljno samo nahraniti i pomaziti, treba im posvetiti vremena, igrati se sa njima, izvoditi ih u šetnje, jer na kraju krajeva oni su kao deca. Psi su vrlo radoznali i vole da njuškaju, jer na taj način upoznaju svoju okolinu, pogotovo dok su mali. Zato sve što može da im naškodi treba skloniti (lekove, sredstva za čišćenje, djubre...) čega se mnogi vlasnici ne sete. Mnogi misle da ono što vide, to će i dobiti. Većina vidi slatkog malog, umiljatog psa, a dobije temperamentnog, često agresivnog psa, sa kojim se teško izbore. Izgled vara, ako je pas mali ne znači da će biti umiljata maza i obrnuto, veliki psi nisu zli divovi. Svakako pre uzimanja psa treba se dobro raspitati, jer svaka rasa ima svoje karakteristike, ne bitno da li je pas veliki ili mali. Ono najbitnije u odgajanju pasa je dovoljno ljubavi i pažnje, a oni će vam svakako to višestruko vratiti.