Zašto je mekana stolica vašeg psa?

Izaberite deo teme za čitanje:

Mekana stolica kod pasa, poznata i kao proliv, može biti rezultat različitih faktora. Često je samo privremeni problem. Ali, ponekad može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Zato je važno razumeti glavne uzroke i brzo reagovati.

Ključne činjenice

 • Mekana stolica kod pasa može biti izazvana različitim faktorima
 • Često je to privremeni problem, ali može ukazivati na ozbiljnije zdravstveno stanje
 • Razumevanje uzroka i pravovremeno reagovanje su ključni za pomoć psu
 • Postoje različiti načini za dijagnozu i lečenje mekanog izmeta
 • Pravilna ishrana može pomoći u sprečavanju i upravljanju prollivom

Važnost pravilnog reagovanja

Značaj prepoznavanja proliva kod pasa je da to može biti znak zdravstvenog problema. Brzo reagovanje može sprečiti komplikacije i poboljšati zdravlje psa. Kada kontaktirati veterinara u slučaju proliva detaljnije je objašnjeno u daljem tekstu.

„Pravovremena identifikacija i adekvatna nega proliva kod pasa su ključni za njihovo zdravlje i dobrobit.“

Najčešći uzroci mekanog izmeta kod pasa

Postoji nekoliko glavnih razloga za mekani izmet.

Promene u ishrani često uzrokuju mekani izmet. Kada pas promeni hranu ili pojede nešto što mu nije obično, može doći do problema. Dijagnostika uzroka proliva pokazuje da alergije, infekcije, stres i paraziti mogu takođe biti uzroci mekanog izmeta.

 • Promene u ishrani – uvođenje nove hrane, obroka bogatih mastima ili nezdravim sastojcima
 • Alergije – na hranu, lekove ili neke druge alergene
 • Infekcije – bakterijske, virusne ili gljivične infekcije gastrointestinalnog trakta
 • Stres – promena okruženja, putovanja, prisustvo novih ljudi ili životinja u domaćinstvu
 • Paraziti – gliste, amebe, giardia i drugi paraziti koji napadaju digestivni sistem

Glavni razlozi za mekani izmet kod pasa

Vrste proliva kod pasa

​Proliv kod pasa može biti veoma neprijatno i neugodno iskustvo kako za psa tako i za vlasnika. Svaki pas može povremeno imati proliv, ali kad traje duže od jednog dana ili je praćen drugim simptomima, može biti znak nekog ozbiljnijeg problema. Postoji nekoliko vrsta proliva kod pasa, a svaka može ukazivati na različite uzroke.

 • Akutni proliv. Ovaj tip proliva obično traje samo nekoliko dana i može biti posledica stresa, promene ishrane, trovanja hranom ili unosa nečega toksičnog. Akutni proliv obično nije ozbiljan, ali je važno pratiti stanje psa i osigurati dovoljan unos tečnosti da se izbegne dehidracija.
 • Hronični proliv. Ovaj tip proliva traje duže od nekoliko dana i može biti simptom nekog osnovnog zdravstvenog problema kao što su alergije, upalne bolesti creva, paraziti ili tumorski rastovi. Ako vaš pas ima hronični proliv, neophodno je posetiti veterinara radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.
 • Krvavi proliv. Krvavi proliv može biti vrlo uznemirujući znak i može ukazivati na ozbiljno oboljenje kao što su zarazne bolesti, upalne bolesti creva ili čak tumori. Hitno potražiti veterinarsku pomoć ako primetite krv u prolivu vašeg psa, jer može biti potrebno brzo delovanje kako bi se sprečilo dalje pogoršanje stanja.

U svakom slučaju, kada se susretnete sa prolivom kod psa, važno je pratiti njegovo stanje, obezbediti dovoljan unos tečnosti i posetiti veterinara ako simptomi traju duže od nekoliko dana ili se pogoršavaju. Proliv kod pasa ne treba ignorisati, već pravovremeno postupati radi bržeg oporavka.

Simptomi proliva kod pasa

Simptomi proliva kod pasa uključuju:

 • Česte, vodenaste stolice
 • Povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Dehidracija
 • Letargija i neaktivnost

Simptomi variraju po intenzitetu i trajanju. Važno je pratiti stanje psa i znati kada treba pomoć.

Kada potražiti veterinarsku pomoć?

U većini slučajeva proliv nije opasan, ali postoji kada je hitna pomoć potrebna. Trebalo bi posetiti veterinaru ako vaš pas:

 1. Ima vodenaste stolice više od 24 sata
 2. Povraća više od jednom
 3. Pokazuje znakove dehidracije
 4. Ima povišenu temperaturu tela
 5. Ima krvavu ili mukoznu stolicu
 6. Pokazuje znakove apatije, slabosti ili gubitka energije

Pravovremeno reagovanje i poseta veterinaru mogu sprečiti dalje komplikacije i osigurati brzi oporavak vašeg psa.

simptomi proliva

SimptomKada je potrebno posetiti veterinara?Kada je proliv opasan po zdravlje psa?
Česte, vodenaste stoliceAko traju duže od 24 sataAko su praćene drugim ozbiljnim simptomima
PovraćanjeAko se javlja više od jednomAko je praćeno gubitkom apetita i dehidracijom
Krvava ili mukozna stolicaOdmah potražiti veterinarsku pomoćUvek opasan i zahteva hitnu veterinarsku intervenciju
Apatija i slabostAko se jave uz druge simptome prolivaMogu ukazivati na ozbiljno stanje koje zahteva tretman

„Proliv kod pasa treba shvatiti ozbiljno jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ukoliko se blagovremeno ne prepozna i adekvatno tretira.“

Prevencija proliva kod pasa

Proliv kod pasa može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući prehrambene promjene, stres, infekcije ili konzumiranje otrovnih supstanci. Srećom, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od proliva kod pasa.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je ishrana psa. Hrana koju pružate svom psu mora biti kvalitetna i nutritivno uravnotežena. Neka hrana može sadržavati sastojke koji izazivaju probavne smetnje kod pasa. Konsultujte se sa veterinarom kako biste dobili preporuke o prehrani i odabiru hrane koja odgovara potrebama vašeg psa.

Također je važno pridržavati se redovitog rasporeda hranjenja i izbjegavati prekomjerno hranjenje. Previše hrane može opteretiti probavni sustav psa, što može dovesti do proliva. Također, izbegavajte davati psu hranu koju inače ne konzumira. Promjene u prehrani mogu izazvati nelagodu u psa i dovesti do probavnih problema.

Osim toga, važno je osigurati da je pas dovoljno hidriran. Nedovoljan unos vode može izazvati dehidraciju i nelagodu koja može dovesti do proliva. Stoga, uvek osigurajte svježu i dostupnu vodu za psa.

Uz ove preventivne mjere, redovito pranje ruku nakon kontakta s psima također može pomoći u sprečavanju širenja zaraznih bolesti koje mogu uzrokovati proliv kod pasa. Također, redovite posjete veterinaru za vakcinisanje i preventivne preglede su važne kako biste osigurali da je vaš pas zdrav i smanjili rizik od infekcija.

Prevencija proliva kod pasa je ključna za očuvanje njihovog zdravlja. Sledeći ove jednostavne korake, možemo smanjiti rizik od proliva kod pasa i pružiti im sretno i zdravo življenje.

Hrana koja može izazvati proliv kod pasa

​Kada se brinemo o našim četveronožnim prijateljima, jedan od najvažnijih aspekata zdravog života jest pravilan izbor hrane. Međutim, često nismo svjesni da određene namirnice mogu izazvati proliv kod pasa.

Jedna od namirnica koja može izazvati proliv kod pasa su mliječni proizvodi. Pseći organizam često nema odgovarajuće enzime za probavu laktoze, što može rezultirati probavnim problemima, uključujući i proliv. Stoga je važno izbjegavati davanje pasa mlijeka, sira ili drugih mliječnih proizvoda.

Druga namirnica koja može izazvati proliv kod pasa je masna hrana. Dugotrajna konzumacija masne hrane može dovesti do pankreatitisa kod pasa, što je ozbiljno stanje koje karakterišu upala pankreasa i probavni poremećaji. Da biste izbjegli proliv kod vašeg psa, važno je ograničiti unos masne hrane kao što su pržena hrana, masno meso i masni komadi hrane.

Također treba izbjegavati davati psu namirnice koje su otrovne za njegov organizam. Čokolada, avokado, grožđe i luk su samo neke od namirnica koje mogu izazvati proliv kod pasa, a također mogu biti vrlo opasne za njihovo zdravlje. Važno je provjeriti koje namirnice su bezbjedne za psa i uvijek se posavjetovati sa veterinarom ako imate bilo kakve nedoumice.

U konačnici, pravilan izbor hrane igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja pasa. Mliječni proizvodi, masna hrana i nepogodne namirnice mogu izazvati proliv kod pasa, pa je važno biti svjestan ovih potencijalnih problema i paziti na ishranu naših ljubimaca.

Ishrana i mekana stolica

Promene u ishrani psa, kao što je uvođenje nove hrane, mogu izazvati proliv. Postepeno uvođenje nove hrane i praćenje reakcije psa je ključno.

Kod velikih promena u ishrani, bolje je postupno uvoditi novu hranu. To omogućava psu da se prilagodi. Time se izbegavaju neželjene reakcije, kao što je proliv koji se može rešiti promenom ishrane.

Oprezno se treba pristupati dodavanju suplemenata i vitamina. Posebno je važno kod pasa s osetljivim digestivnim sistemom. Promjene mogu poremetiti ravnotežu u crevima i izazvati neželjene efekte, kao što je mekani izmet.

FAQ

Šta je mekana stolica kod pasa?

Mekana stolica ili proliv kod pasa znači da pas više puta uzastopno ima vodenast izmet.

Zašto je važno pravovremeno reagovati na proliv kod pasa?

Brzo reagovanje na proliv je ključno. Mekana stolica može biti znak zdravstvenog problema. Tada je potrebna odgovarajuća nega i ponekad veterinarska pomoć.

Koji su najčešći uzroci mekanog izmeta kod pasa?

Mekani izmet kod pasa može biti posledica različitih stvari. To su promene u ishrani, infekcije, alergije, stres i paraziti. Da bismo rešili problem, trebamo saznati šta je uzrok.

Koji su simptomi proliva kod pasa?

Simptomi proliva kod pasa su različiti. Može biti učestalo pražnjenje, vodenasta stolica, povraćanje, gubitak apetita i dehidracija.

Kada je potrebno potražiti veterinarsku pomoć zbog proliva kod pasa?

Proliv je obično neopasan, ali u nekim slučajevima treba hitnu pomoć. To je slučaj kada proliv traje dugo, pas je dehidriran, krvari ili ima drugih simptoma.

Kako promene u ishrani mogu uticati na mekanu stolicu kod pasa?

Novu hranu ili dodatke u ishrani može izazvati proliv. Postepeno uvođenje novih hrana i praćenje psa je ključno. To sprečava mehanički izmet.

X

Rezervacija leka za vašeg vernog prijatelja

Popunite tražene podatke kako biste osigurali da lek bude spreman za preuzimanje.

Google reCaptcha: Nevažeći ključ sajta.