Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

SRČANI CRV KOD PASA

26/03/2021
od strane Vera Furtula
SRČANI CRV KOD PASA

Srčani crv kod pasa predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji se poslednjih decenija često javlja u populaciji pasa. Bolest srčanog crva (eng. heartworm disease) je teško oboljenje koje se teško leči i zato je najbolje na vreme početi sa preventivom. Stil života i klimatske promene doprinose da se srčani crv kod pasa brzo i lako širi u populaciji pasa zato je važno upoznati se sa karakterisikama ovog oboljenja.

Šta je srčani crv?


Srčani crv je valjkasti crv Dirofilaria immitis, kod kojih je mužjak dugačak 12-18 cm, a ženka i do 30 cm. boravi u srcu i krvnim sudovima pluća i dovodi do disajnih problema, kardovaskularnih smetnji i problema na drugim organima. Psi su prirodni tj. pravi domaćini srčanog crva što znači da srčani crv u organizmu psa završava svoj rast, razvoj i razmnožavanje. 

Srčani crv kod pasa simptomi

Srčani crv (Dirofilaria immitis) sa zaražene na zdravu jedinku se prenosi raznim vrstama komaraca (Culicidae) koji čine prelazne domaćine u procesu razvića crva. Dakle ne postoji ni jedan drugi način prenosa srčanog crva, osim ubodom komarca. Prilikom uboda zaraženog psa, komarac pored krvi usisa i mikrofilarije (razvojni stadijum srčanog crva). Usisane mikrofilarije srčanog crva jedan deo svog razvoja ( u L2 larve i L3 larvice) završavaju u trajanju dve do tri nedelje. Tokom nove ishrane krvlju, kroz ranicu koju komarac načini, L3 larvice prodiru u kožu i subkutis psa. Ova, infektivna larvica, migrira kroz subkutis, mišićno tkivo, nastavlja svoj razvoj (u L4 larvu), ulazi u krvne sudove i naseljava plućne arterije. Da bi postale polno zrele i sposobne za razmnožavanje potrebno je od pet do sedam meseci. A život koji provedu u domaćinu tj. psu može da traje i do sedam godina. Kada se Dirofilarije krenu razmnožavati i njihovo potomstvo uđe u cirkulaciju, komarci daljim ubadanjem i sisanjem krvi šire parazita dalje u populaciju. Jedinka koja je zaražena čini idealan prirodni rezervoar za širenje bolesti srčanog crva dalje među populaciju pasa. Najugroženiji su psi koji žive blizu reka, kao i lovački psi. Ukoliko se na vreme ne otkrije, srčani crv kod pasa može biti fatalan. Bolest srčanog crva može biti neprimetna jako dugo i zato je najbolje redovno davati psu preventivu za srčanog crva.


Srčani crv kod pasa simptomi

Ukoliko je došlo do infestacije psa sa samo nekoliko parazita srčanog crva, veoma često klinička slika može da bude neprimetna. Najčešći simptomi bolesti srčanog crva kod pasa su kašalj, intolerancija na vežbu, umor i loša telesna kondicija. Ako bi se desilo da dođe do velike infestacije i akumulacije u cirkulaciji, često se javlja upečatljiva klinička slika koja je podeljena u četri faze koje su uglavnom kardio-pulmonalne prirode.

Faza 1: srčani crv kod pasa simptomi u fazi 1 su pojačan umor i pad apetita. U ovoj inicijalnoj fazi srce kompenzuje pojačan pritisak na pluća. Klinički simptomi infestacije srčanim crvom kod pasa u ovoj fazi su suptilni i teže uočljivi. Često psi ne pokazuju bilo kakve simptome osim povremenog kašlja.

Faza 2: srčani crv simptomi kod pasa infestacije srčanim crvom u ovoj fazi, pored umora i gubitka apetita, uključuju i kašalj, napor pri kretanju, glad za vazduhom prilikom odmora. Psi su takođe i anemični.

Faza 3: treća faza bolesti srčanog crva ukazuje na ozbiljnu infestaciju srčanim crvom. U ovoj fazi paraziti borave u srcu i razmnožavaju se. Srčani crv simptomi kod pasa koji se uočavaju su ubrzan rad srca, upečatljiv kašalj prilikom odmaranja, ascit (stomak ispunjen bistrom tečnošću ), gubitak težine, a sluznice su plave boje.

Faza 4: Komplikacije su sastavni deo ove faze. Dešavanja u organizmu posledica su enormne infestacije srčanim crvom kao i migracije srčanog crva u okolne krvne sudove u organizmu. Pored svih prethodno navedenih simptoma srčanog crva kod pasa se javlja i teška anemija, kao i hemoglobinurija (mokraća poprimi rozu boju do boje tamnog piva).

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma kod vašeg psa ili ako nikada niste testirali vašeg psa na srčanog crva, uvek možete da odete kod vašeg veterinara i testirati ga. Danas postoje brzi testovi koji mogu u kratkom vremenskom roku da pokažu da li je pas pozitivan na sčanog crva ili ne. Ukoliko je pozitivan, vaš veterinar će proceniti stanje i primeniti adekvatnu terapiju.

Lečenje srčanog crva kod pasa

Prognoza je veoma često nepovoljna, a terapija duga i iscrpljujuća. Lečenje srčanog crva kod pasa može da traje i preko godinu dana. Ako je vaš pas pozitivan na srčanog crva (Dirofilaria immitis) ono što vi možete da učinite je da ograničite kretanje psa i smanjite fizičku aktivnost što je više moguće. Što su simptomi ozbiljniji, to bi vaš pas trebao da ima manje aktivnosti. Kvalitet života i ishrane treba podići na najviši mogući nivo. Porcije hrane treba da budu češće, u manjim količinama da ne bi došlo do prejedanja. Hrana koju pas jede treba da bude lako svarljiva. Potrebno je izbegavati da izlažete psa uzbuđenjima, razigravanjima i svemu što može da dovede do ubrzanog rada srca psa i može doprineti pogoršanju stanja psa. Postoje različiti protokoli u lečenju srčanog crva kod pasa, u zavisnosti od stanja psa i kliničkih simptoma. Psi koji ispoljavaju simptome navedene u fazi 3 moraju se prvo stabilizovati. Kao što je već rečeno lečenje srčanog crva kod pasa dugo traje, psi za to vreme treba da što više miruju. Injekciono se aplikuje sredstvo za lečenje srčanog crva kod pasa, ivermektin (antiparazitik), a pored njega se primenjuju i antibiotici. Antibiotici su neophodni u suzbijanju infekcije bakterijom koja je neophodna za život srčanog crva. Prvo testiranje psa nakon otpočinjanja terapije se radi nakon 6 meseci, a zatim jedanput mesečno. Ovaj tretman se sprovodi sve dok dva uzastopna testa na srčanog crva ne budu negativna. Na ovaj način adulti srčanog crva uginjavaju polako i opasnost od embolije pluća je minimalna. Naglo uginuće adulta dovodi do embolije pluća koja može biti opasna po život psa.

Takođe se primenjuje hirurško uklanjanje filaria (razvojni oblik srčanog crva). Ovaj oblik lečenja srčanog crva kod pasa zahteva posebnu obuku kao i opremu i radi se kod pasa koji imaju veliki broj filarija u plućnoj arteriji.

Prevencija srčanog crva kod pasa

Prevencija je jedan od najboljih načina da sprečite nastanak bolesti uzrokovane srčanim crvom. Kada tek započinjete sa prevencijom, važno je prvo testirati psa. Testiranje psa se radi kako bi se ustanovila eventualna infekcija srčanim crvom. Ukoliko test pokaže da pas nije pozitivan, sa prevencijom se započinje odmah. . Prevencija srčanog crva je naročito važna za pse collie rase s' obzirom da je za njih terapija komplikovana. Collie rase takođe mogu da ispolje osetljivost na milbemycin, tako da je najbolje da se pre primene preventivnih sredstava posavetujete sa vašim veterinarom. Jednom mesečno se primenjuju sredstva za prevenciju srčanog crva, milbemycin oxime (nexgard spectra, milprazon, milpro). Ova sredstva se primenjuju tokom cele godine dok postoji aktivnost komaraca. Preporuka je da se sa prevencijom počne početkom maja i da se primenjuje sve do početka novembra. Mada se sve više u svetu preporučuje primena preventivnih sredstava tokom cele godine, s'obzirom na klimatske promene i aktivnost komaraca koji u sebi nose srčanog crva.

Srčani crv kod pasa (Dirofilaria immitis) je parazitsko oboljenje pasa koje je bolje sprečiti nego lečiti. Lakše je jednom mesečno davati preventivu nego doći u situaciju da morate sebe i svog psa da izlažete iscrpljujućem lečenju i troškovima istog.

Korišćena literatura:

1.      https://www.heartwormsociety.o...

2.      Frederic B, Lenaig H, Jacques G, Textbook of Clinical Parasitology in dogs and cats2018