Upozorenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

ŽELITE ZEKU?

30/08/2020
od strane Jelena Milosavljević
ŽELITE ZEKU?

Zečevi postaju sve popularniji kućni ljubimci. U poređenju sa macama i psima, obaveza je manje, ali i oni su nežna živa bića koja zahtevaju pažnju i negu.

Zeke su društvene životinje. Mogu se držati u kavezima, naravno odgovarajuće veličine, gde će imati dovoljno prostora da se kreću, za vodu, hranu, seno, piljevinu, posudu za posip i igračke. Što veći kavez to bolje. Može se i odrediti prostor u kući gde će boraviti, ograđen, sa svim što im je neophodno. Treba im mesto gde mogu da se osame i opuste ali opet da ne budu potpuno odvojeni od porordice. Zečevi vole socijalnu interakciju, dosta su aktivni i treba im dosta vežbe. Veoma su radoznala i uporna stvorenja. Naći će način da dođu do kablova, žica, tako da se mora voditi računa kada se kreću slobodno po kući. Poješće vam veoma važna dokumenta, glodati nameštaj i zato im nikad ne sme biti dosadno. Mora im se obezbediti neki vid zabave npr. igračke za glodare.

Pravilna ishrana je jako važna. Osnovu njihove ishrane čine vlakna. Moraju imati stalan pristup senu, sve vreme. Seno igra važnu ulogu u samom varenju i trošenju zuba, koji kod zečeva stalno rastu. Ukoliko stavimo malo sena u jedan deo posude za posip, to će pomoći da nauče da tu obavljaju nuždu istovremeno dok jedu seno (da, zeke vole to da rade). Povrće takođe treba da bude uključeno. Vaš prijatelj će uživati u bosiljku, listovima brokolija (ne stabljike i vrhovi, jer mogu da izazovu gasove), šargarepi (vrhovi, ali u malim količinama zbog šećera i visokog sadržaja kalcijuma), celeru, detelini, lišću maslačka, peršunu, zelenoj salati (ne iceburg i kupus), nani, mirođiji. Sveža voda uvek mora biti dostupna bilo u pojilici za glodare ili činiji. Pored toga, ne zaboravite da mu dajete malu, odgovarajuću meru peleta svaki dan kako bi zeka dobio sve potrebne vitamine i minerale. Peleti treba da imaju visok sadržaj vlakana i nizak sadržaj proteína. Oni koji imaju dosta proteína mogu uzrokovati gojaznost i druge zdravstvene probleme. Poslastice mogu povremeno da se daju, ali one sa visokim sadržajem ugljenih hidrata treba izbegavati. Danas postoje razne komercijalne poslastice napravljene specijalno za glodare. Pored toga može se davati voće, ali u malim količinama zbog šećera. Voće koje dolazi u obzir: jagode, banane, ananas, jabuke bez semenki i maline. Dobra uravnotežena ishrana uključujući seno, povrće, pelete kao i sveža voda će svakako usrećiti vašeg prijatelja i doprineti njegovom zdravlju.

Životni vek zečeva je između 8 i 14 godina, kao i kod pasa minijaturni žive duže u odnosu na veće. Zečevi mogu biti prilično privržene životinje, ali svaki zec je ličnost za sebe. Većina ne voli da se nosi ili drži u rukama i neki zečevi su rezervisaniji u odnosu na druge.

Vremenom ćete naučiti šta čini vašeg ljubimca srećnim, a za uzvrat on će polako početi da vam veruje, ceni vaš trud i učiniti vam život zabavnijim i lepšim.

Pitanja i komentari

Nisu pronađeni članci

Postavite pitanje / ostavite komentar