Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

KRPELJI KOD PASA

20/04/2021
od strane Vera Furtula
KRPELJI KOD PASA

Krpelji kod pasa predstavljaju najopasnije spoljašnje parazite koji prenose ozbiljne bolesti. Krpelji kod pasa su najaktivniji kad je vreme toplo, ali s'obzirom na klimatske promene nije retkost ni zimi pronaći krpelja na psu. Zato je preporuka da pas bude zaštićen od krpelja tokom cele godine, kako ne bi oboleo od neke bolesti koju prenose krpelji, čije je lečenje iscrpljujuće i teško.

Krpelji su zglavkari i hrane se krvlju psa i drugih životinja kao i ljudi. Legu se iz jaja, zatim se razvijaju larve koje su manje od 1mm, pa lutke koje su 1-2mm duge i na kraju nastaju odrasli oblici 3-5mm dugi, zavisno od vrste krpelja. Ženka krpelja snese jaja i čim se izlegu hrane se krvlju. Larve kao i lutke krpelja uglavnom parazitiraju na pticama. Nakon obroka lutka krpelja pada na zemlju gde postaje odrasli krpelj. Krpelji traže svog domaćina mahanjem prednjim ekstremitetima kroz vazduh i kada dodirnu psa, hvataju se za psa i pričvrste ugrizom za kožu psa. Pas može krpelja pokupiti bilo gde u spoljašnjoj sredini, ne postoji mesto napolju gde je pas bezbedan. Dakle ako vaš pas ne ide u travu, šumu, šeta uglavnom po betonu, postoji mogućnost da će pokupiti krpelja.

Pas ne oseća ubod krpelja, jer krpelji u svojoj pljuvački imaju supstance koje ublažavaju bol. Zato sam ujed prolazi neprimećeno kako od strane psa tako i od strane vlasnika. Vrste krpelja koje su najčešće kod pasa i prenose bolesti su Ixodes, Rhipicephalus i Dermacentor.

BOLESTI KOJE PRENOSE KRPELJI

Krpelji kod pasa se uglavnom smeste na mestu gde je koža najtanja. Nakon 24 do 48 časova od pričvršćivanja mogu da prenesu uzročnike koji su odgovorni za bolesti kod pasa.


Babezioza kod pasa (Piroplazmoza)

Babezioza kod pasa (Piroplazmoza)

Babezioza pasa ili krpeljska groznica, je infektivno oboljenje koje prenose zaraženi krpelji, a uzročnik je Babesia canis. Babesia je protozoa, koja parazitira u crvenim krvnim zrncima pasa (eritrocitima), kada dolazi do njihovog propadanja i pojave hemolitičke anemije kod pasa. Krpelji koji prenose ovu bolest su najčešće krpelji vrste Rhipicephalus i Dermacentor. Od simptoma kod pasa se javljaju povišena temperatura, zamor, anemija nekad i žutica. Vlasnik najčešće primeti tamnije obojen urin kod psa kao i klonulost psa. Konačna dijagnoza se postavlja na osnovu razmaza krvi psa, a lečenje ove bolesti koju prenose krpelji se vrši isključivo u ambulanti uz nadzor veterinara. Ukoliko se na vreme utvrdi, lečenje je uspešno, ali su komplikacije česte sa smrtnim ishodom.Ehrlichia canis

Erlihioza kod pasa

Uzročnik ove krpeljske bolesti kod pasa je rikecija Erlihia canis. Kao i kod Babezioze, Erlihiu prenose zaraženi krpelji hranjenjem krvlju psa. Za razliku od Babezije, Erlihia kod pasa parazitira u belim krvnim zrncima (leukocitima). Mogu proći godine do ispoljavanja simptoma. Umor, klonulost kao i pad apetita su simptomi koji se uglavnom prvi primećuju kod pasa. Takođe se kod pasa javljaju i tačkasta krvarenja, kašalj, teško disanje, povišena temperatura. Dijagnoza se postavlja na osnovu krvi psa a lečenje je uspešno antibioticima i traje nedeljama. Naravno lečenje psa treba na vreme da počne kako ne bi došlo do komplikacija.
Leishmania infantum

Lajmska bolest kod pasa (Borelioza)

Lajmsku bolest kod pasa, kao i kod ljudi, uzrokuje bakterija Borelia Burgdorferi. Ovu bolest prenose oboleli krpelji vrste Ixodes ricinus. Kod pasa se prvo javlja povišena temperatura, gubitak apetita. U kasnijem toku bolesti kod pasa zglobovi su otečeni, bolni usled čega pas hramlje. Dijagnoza se postavlja na osnovu analize krvi psa, a lečenje psa se sprovodi antibioticima. Ono što vlasnik psa treba da uradi posle svake šetnje je da pregleda svog psa, naročito vrat, uši i grudi i ukoliko primeti krpelja na svom psu, ukloni ga.Bilo koju promenu na svom psu tipa slabosti, gubitka apetita i slično, vlasnik treba što pre da prijavi svom veterinaru.Najvažnije je da pas bude zaštićen tokom cele godine, to je jedini pravi način borbe protiv krpelja.KAKO OČISTITI PSA OD KRPELJA

kako-ocistiti-psa-od-krpelja

Za skidanje krpelja sa pasa najbolje je koristiti određene instrumente, kuke ili pincete sa led lampama specijalno dizajnirane za vađenje krpelja. Ukoliko vučete prstima postoji mogućnost da glava krpelja ostane u koži psa. Ako ipak niste sigurni kako da očistite vašeg psa od krpelja, slobodno ga možete odvesti kod vašeg veterinara. Takođe postoje i sredstva koja se rastvaraju u vodi (Neostomosan) i kojima se pas naprska, koja ubijaju krpelje. Pre upotrebe ovakvih sredstava protiv krpelja, prvo se posavetujte sa veterinarom. Postoje i šаmpоni protiv krpelja kod pasa. Ništa od navedenog nije dugoročna zaštita kao ni rešenje, zato je najbolja prevencija tj. zaštita pasa od krpelja. Sredstva koja se koriste u prevenciji takođe i najefikasnije čiste pse od krpelja, naročito ako nađete na psu mnogo krpelja.


NAJBOLJA ZAŠTITA OD KRPELJA ZA PSE

Kao što je već pomenuto u tekstu, jako je važno na vreme zaštiti psa od krpelja. Ne treba čekati proleće ili leto da bi se počelo sa primenom sredstava koja štite pse od krpelja, pas treba da bude zaštićen tokom cele godine. Nije retkost da pas oboli od neke krpeljske bolesti tokom zime, samo zato što nije bio zaštićen na vreme od krpelja. Zato je uvek bolje sprečiti negó lečiti. Danas postoji veliki izbor sredstava koji štite od krpelja, a konsultacijom sa stručnim licem sigurno ćete ustanoviti koja bi bila najbolja zaštita za vašeg psa. Zaštita pasa od krpelja postiže se primenom spot on preparata (ampula), ogrlica ili tableta (ukusnih zalogajčića), kao i sprejeva.

Spot on preparati (ampule) se nanose direktno na kožu psa, tako što se razmakne dlaka psa. Ampule se aplikuju između lopatica ili duž kičme psa zavisno od proizvođača. Važno je da se pas ne kupa ili ne pokisne 48 časova pre i posle stavljanja ampule. Deluju tako što se aktivna supstanca raspoređuje u lojnim žlezdama kože i dlačnim folikulima psa i tokom 4 nedelje pružaju zaštitu psu od krpelja. Na našem tržištu možete naći Advantix ampule,Frontline, Effipro, Fypryst, Ataxxa i mnoge druge ampule.

advantix za pse protiv krpelja advantix za pse protiv krpelja od 4 do 10kg advantix za pse protiv krpelja od 10 do 25kg advantix za pse protiv krpelja od 25 do 40kg

Tablete (ukusni zalogajčići) trenutno predstavljaju najefikasniju zaštitu kako od krpelja tako i od buva kod pasa. Takođe su i najbolje u čišćenju pasa od krpelja. Psi ih uglavnom rado jedu i dejstvo im je 4 nedelje (NexGard, NexGard Spectra i dr.) i 3 meseca (Bravecto).

NexGard za pse od 2 do 4 kg NexGard za pse od 4 do 10 kg NexGard za pse od 10 do 25 kg NexGard za pse od 25 do 50 kg NexGard spectra od 2 do 3.5 kg NexGard spectra od 3.5 do 7.5 kg NexGard spectra od 7.5 do 15 kg NexGard spectra od 15 do 30 kg NexGard spectra od 30 do 60 kg

Sprejevi se najviše preporučuju kod štenaca mlađih od 4 meseca, jer su najbezbedniji. Pas se samo ceo naprska bez ispiranja. Zaštita od krpelja i buva traje 4 nedelje. Za velike i odrasle pse se ne isplate, jer su skupi, a u jednoj bočici nema dovoljno da se ceo pas naprska.

Ogrlice spadaju u najisplativija sredstva protiv krpelja i buva kod pasa. Zaštita od krpelja i buva traje par meseci, u zavisnosti od ogrlice i proizvođača. Ogrlica protiv krpelja treba da ima kontakt sa kožom psa, ali sa druge strane ne treba da ga davi. Ukoliko ste pronašli krpelje na svom psu, naš savet nam je da prvo primenite ampulu ili tablete kako bi očistili psa od krpelja, a zatim nakon 4 nedelje da mu stavite ogrlicu protiv krpelja i buva (Foresto, Kitix i dr.).

Foresto ogrlica

Foresto ogrlica štiti psa 7-8 meseci i vodootporna je, bez mirisa. Samim tim ova ogrlica jednom kad se stavi na psa nema potrebe da se skida, sve dok njeno dejstvo traje.

foresto ogrlica protiv buva i krpelja foresto ogrlica protiv buva i krpelja

Kiltix ogrlica

Kiltix ogrlica protiv krpelja i buva deluje 7 meseci, za razliku od Foresto ogrlice nije vodootporna i ima miris. Problem kod ogrlica koje nisu vodootporne je što moraju da se skidaju sa psa kad je kiša ili sneg kao i svaki put kad se pas kupa, inače gube dejstvo kad se pokvase. Svaki put kad se ogrlica protiv krpelja i buva stavi na psa, treba joj određeno vreme da počne da deluje.

Veliki je izbor preparata koji pružaju zaštitu psima od krpelja, na vama je samo da izaberete i na taj način ćete biti sigurni da je vaš pas bezbedan i zdrav.

Izvori: https://www.msdvetmanual.com/i...

            https://parasitipedia.net/inde...