Dostave u Beogradu su besplatne za porudzbine preko 3000 din. 

Logo Happy Dog Club

Nega i ishrana tek rođenih mačića

05/07/2020
od strane Jelena Milosavljević
Nega i ishrana tek rođenih mačića

Našli ste tek rođeno mače? Čestitamo, jer će vam naredni period biti pun izazova i veoma zabavan.

Ono što prvo treba uraditi je odrediti starost. Mačići otvaraju oči između 7. i 14. dana starosti, sa 3-4 nedelje počinju da hodaju i ispravljaju uši, a sa 4-8 nedelja trčkaraju, živahniji su. Ako su im oči i dalje zatvorene, znači da su veoma mladi i da ćete imati dosta posla, ali je veoma ohrabrujuće gledati ih kako rastu i napreduju. Ono što je preporuka je da se prvo odvede kod veterinara kako bi odredio starost i zdravstveno stanje mačeta. Svaki zdravstveni problem kao što su rane po koži, kraste na očima, dehidracija zahteva pažnju i tretman veterinara.

Ako vam je pripala uloga surogat majke, morate da obezbedite topao i siguran dom za ova mala stvorenja. Najbolje je staviti ih u neku kutiju ili korpu sa flašama ili termoforima napunjenim vrućom vodom, obmotanim peškirom ili debelom čarapom kako se mačići ne bi pregrejali ili opekli. U suprotnom mogu da uginu od hipotermije. Temperatura u kutiji treba da bude 30-32 stepena, a kad progledaju spušta se na 26. Tako se ostavlja utisak da ih majka i dalje greje. Kada su jako mali, treba ih hraniti na svaka 2-3h, a kad otvore oči na 4h. Najbolje je hraniti ih na špric, a kasnije može i na cuclu. U prvoj nedelji se daje 2-4 ml, drugoj 5-10 ml, trećoj 10-15 ml i četvrtoj nedelji 15-20 ml mleka. Pre svakog hranjenja treba koristiti nov špric. Zamena za mleko je najbolji izbor, ali ako niste u mogućnosti da ga kupite, možete napraviti smesu npr. od 50 ml mleka, 50 ml vode, 1 sveže žumance i 1 supena kašika slatke pavlake sa 35% mlečne masti. Ali ipak gledajte da im dajete mleko u prahu za mačiće. Svaki dan treba praviti novu smesu. Čisto kravlje mleko im ne treba davati, jer mogu dobiti proliv. Mleko ne sme da bude prevruće, najbolje je par kapljica staviti na unutrašnji zglob ruke i tako proveriti temperaturu. Tokom hranjenja mače treba držati uspravno, nikako horizontalno, da ne bi aspiriralo hranu u pluća. Takođe pored mleka možete im davati i multivitamine za mačke kao i probiotike. Nakon svakog obroka obavezno treba masirati stomak i analni otvor vlažnim parčetom vate kako bi stimulisali rad creva i vršenje nužde. Masiranje traje sve dok se na vati ne pojavi urin. Deo oko pupka treba svakodnevno dezinfikovati kako ne bi došlo do infekcije. Oči im takođe dok ne progledaju treba čistiti, pomoću vate i tople vode, kao što bi im i majka radila. Smtnost malih mačića bez majke je velika i zato treba potražiti mačku koja doji, jer u majčinom mleku postoje supstance koje daju imunitet u prvim danima života. Mače će u početku dosta mjaukati, što je normalno jer traži majku, tako da ga možete držati u ruci dok ne zaspi. Mačići traže mir i tišinu, tako da im to treba i obezbediti. Apetit, aktivnost i rast mačeta treba stalno pratiti. Ukoliko odbijaju ili prestanu da jedu, kontaktiranje veterinara je neophodno. Tretman crevnih i spoljašnjih parazita obavezno raditi u dosluhu sa veterinarom, s'obzirom da mali mačići ne tolerišu dosta lekova.

U četvrtoj nedelji starosti može početi da im se uvodi vlažna hrana za mačiće razblažena sa vodom (nalik supi), koja se ugreje pre hranjenja. Sa 6 nedelja već počinju sami da jedu i piju, istražuju okolinu. Najvažnije je istrajati u periodu dok su mačići jako mladi, a kad vidite rezultate svog truda i napora,jedno živahno i zdravo živo biće, bićete sigurno ponosni na sebe.